Hockeydames Den Bosch naar finale CCC

De vrouwen van Den Bosch gaan na de landstitel hoogstwaarschijnlijk ook de European Club Champions Cup winnen. De Brabantse ploeg nam vrijdag een voorschot op de eindzege door in de halve finale Amsterdam met 2-1 te verslaan. Zondag wacht de finale tegen het op papier veel minder sterke UHC Hamburg.

Den Bosch begon uitstekend aan de wedstrijd. In de tweede minuut voorkwam Amsterdam-goalie Floortje Engels nog met een knappe save dat Maartje Paumen een strafcorner benutte, maar in de vierde minuut moest de international toch buigen voor diezelfde Paumen: 0-1.

Amsterdam raakte niet in de war van die snelle achterstand en sloeg meteen terug. Een mooie backhandvoorzet van Ellen Hoog werd door Kelly Jonker schitterend in het dak van het doel getipt: 1-1. Na deze spectaculaire openingsfase zakte de amusementswaarde. Den Bosch was meer in de aanval, maar wist weinig grote kansen te creëren.

Na de pauze zette Den Bosch het balbezit wel om kansen. Eerst miste Vera Vorstenbosch een uitgelezen mogelijkheid op de 1-2, maar uit een mislukte strafcornervariant was het even later Nienke Kremers die wel scoorde: 1-2.

Den Bosch bleef druk zetten, maar hield Amsterdam in de wedstrijd door de marge niet te vergroten. De thuisploeg overleefde het moeilijke derde kwart en had nog de kracht voor een slotoffensief in het laatste deel van de wedstrijd. Dat leverde nog twee strafcorners op, maar die bleven onbenut waardoor Den Bosch zondagochtend de finale mag spelen. Amsterdam moet zaterdag om het brons aantreden tegen Atasport uit Azerbeidzjan.

EuroHockey Club Champions Cup, de nieuwe versie van de Europacup voor vrouwen, wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Deelnemende teams zijn de kampioenen uit Rusland, Schotland, Oekraïne, Azerbeidzjan, Nederland, Engeland, Duitsland en Spanje plus de runner-ups van de vier laatst genoemde landen. Voor Nederland komen Amsterdam en Den Bosch in actie.