President Zuid-Sudan beëdigd

President Salva Kiir van Zuid-Sudan is vrijdag beëdigd, acht maanden voor het geplande referendum over de vraag of het zuiden van het land zich moet afscheiden van het noorden.

Kiir zei tegen de ongeveer duizend mensen die bijeen waren gekomen dat hij de eenheid wil bevorderen en het democratische systeem in de regio wil consolideren. Hij benadrukte ook het belang van onderwijs en zorg en noodzaak iets te doen aan het grote aantal vrouwen dat sterft bij de bevalling. Tevens riep hij op tot verzoening in het gebied, dat verwoest is door decennia van conflicten.

De zuidelijke regering en de noordelijke, geleid door de Sudanese president Omar al-Bashir, moeten voor het referendum nog wel onderhandelen over hoe de twee regio's de olieopbrengsten gaan verdelen en hoe de toegang tot de Nijl geregeld wordt. Ook over burgerschap en de rechten van minderheden moet nog gesproken worden.

Analisten vrezen dat de vijf jaar oude zuidelijke regering moeite zal hebben om alle taken voor het referendum tot een goed einde te brengen.

Al-Bashir wordt waarschijnlijk donderdag beëdigd. Humans Rights Watch heeft Europese diplomaten dringend verzocht niet bij de inauguratie aanwezig te zijn aangezien er een internationaal arrestatiebevel tegen Al-Bashir is uitgevaardigd voor gruweldaden die hij zou hebben gepleegd in Darfur.