De Wit haalt uit naar financiële sector

Commissievoorzitter Jan de Wit haalde maandag bij de presentatie van het rapport over de financiële crisis uit naar de financiële sector. "Er zijn onaanvaardbare risico's genomen, de publieke belangen zijn uit het oog verloren", zei hij.

Vooral de hoofdrolspelers valt veel te verwijten. Ze willen op onverantwoorde wijze overgaan naar 'business as usual'. "Wat ons het meest is opgevallen, is het gebrek aan kritische zelfreflectie in de sector", aldus De Wit bij de aanbieding van het rapport Verloren krediet.

De Wit, Kamerlid voor de SP, zei in een verwijzing naar de titel van zijn rapport (Verloren Krediet) dat er 'letterlijk en figuurlijk' heel wat krediet verloren is gegaan en miljarden euro's verdampt zijn. Burgers en bedrijven betalen het gelag van de financiële crisis, aldus De Wit. Hij stelde teleurgesteld dat de urgentie voor hervormingen van de sector eerder af dan toeneemt. Er moet veel actiever toezicht komen en meer zelfonderzoek in de sector.

De Wit zei ook dat de uitkomst van het overnameproces anders had kunnen zijn als de minister van Financiën en De Nederlandsche Bank hun verantwoordelijkheden anders hadden opgevat. DNB had daarnaast bij de komst naar de Nederlandse spaarmarkt van de IJslandse internetbank Icesave andere voorwaarden moeten stellen, zei De Wit. Die zijn nu te 'krap geïnterpreteerd'.

Update 16:40
Een meerderheid in de Tweede Kamer, van CDA, SP en VVD, wil het tweede deel van het onderzoek van De Wit voortzetten als een Parlementaire Enquête. Het tweede deel van het onderzoek zou gaan over de miljardensteun van de regering aan de banken in Nederland.