Aartsbisschop beschermde pedofiele priester

De Belgische aartsbisschop Léonard heeft jarenlang een pedofiele priester in bescherming genomen. Dit zou blijken uit documenten die de Vlaamse krant De Morgen donderdag publiceert.

Toen Léonard nog bisschop van Namen was, betaalde hij de slachtoffers van de betreffende priester zwijggeld. Dit deed hij om de pastoor in bescherming te nemen en te voorkomen dat de slachtoffers mondig zouden worden.

Pastoor bleef aan
Volgens een slachtoffer die De Morgen geïnterviewd heeft, speelde dit geheel in de jaren tachtig. Nadat hij melding maakte bij Léonard, werd de pastoor in bescherming genomen en kon hij nog vijf jaar in functie blijven. Tijdens deze periode heeft de pastoor nog meer slachtoffers gemaakt. Volgens het slachtoffer deed de kerk er alles aan om een rechtszaak te voorkomen.

Hypocriet
Vorige week beloofde Léonard, ondertussen gepromoveerd tot aartsbisschop, nog dat er volledige openheid zou komen over het misbruik in de Rooms-Katholieke kerk. Dit naar aanleiding van de zaak van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe. Deze heeft jarenlang een neef van hem misbruikt.

Ondanks dat De Morgen zegt te beschikken over documenten die de rol van Léonard in dit geheel duidelijk aantonen, wilde de woordvoerder van de aartsbisschop niet reageren op de aantijgingen.