Nigeriaanse journalisten vermoord

Een Nigeriaanse journalist is zaterdag door een aantal mannen in zijn huis in Lagos doodgeschoten. Dat heeft de Nigeriaanse politie maandag gezegd. Volgens een woordvoerder van de politie werd Edo Ugbagwu, die rechtszaken verslaat voor dagblad The Nation, doodgeschoten nadat de mannen ruzie met hem begonnen te maken. Rechercheurs hebben nog geen motief voor de moord.

Volgens Lawal Ogienagbon, een redacteur van The Nation, werkte Ugbagwu niet aan een controversieel verhaal en werd hij niet bedreigd. "We weten niet waarom hij is vermoord", aldus Ogienagbon.

Eveneens zaterdag kwamen in Jos, in Centraal-Nigeria, twee journalisten van een christelijk blad om het leven. De mannen werden doodgestoken terwijl ze onderweg waren om verslag te doen van het religieuze geweld tussen christenen en moslims.

Journalisten in Nigeria zijn vanwege hun berichtgeving in het verleden vaker doelwit van aanslagen geweest. De Commissie voor de Bescherming van Journalisten zegt dat dergelijke aanslagen ertoe hebben geleid dat journalisten hun eigen stukken censureren.

Vorig jaar werd Bayo Ohu, een politiek verslaggever voor The Guardian, in zijn huis in Lagos beschoten. Hij overleed later aan het bloedverlies.