Belgische regering gevallen

De Belgische koning Albert II heeft het ontslag van de regering-Leterme II aanvaard. Dat is maandagavond door het paleis bekendgemaakt.

Yves Leterme had het ontslag van zijn regering vorige week donderdag aan de koning aangeboden nadat de liberale Open VLD uit de coalitie was gestapt.

De Belgische koning aanvaardde het ontslag nadat een bemiddelaar eerder maandag op eigen verzoek van zijn taak werd ontheven. Vicepremier Didier Reynders was door koning Albert II gevraagd te bemiddelen. Zondagavond bracht hij verslag uit aan de koning over zijn poging. Na afloop daarvan werden er geen mededelingen gedaan.

Vorig week donderdag had premier Leterme het ontslag van zijn regering aangeboden nadat maandenlange gesprekken over een oplossing voor de kwestie rond het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde onder leiding van oud-premier Jean-Luc Dehaene waren mislukt. De koning hield het ontslag in beraad en benoemde Reynders tot bemiddelaar. Maandagavond heeft hij het ontslag van de regering dan toch aanvaard.