Piloot niet vervolgd voor vliegen zonder brevet

De 41-jarige Zweedse piloot die onlangs werd opgepakt omdat hij op het punt stond een vliegtuig te besturen terwijl hij geen geldig brevet had, wordt niet vervolgd voor valsheid in geschrifte. Dat bepaalde de politierechter in Haarlem dinsdag. De man vloog al dertien jaar zonder geldig brevet. Wel krijgt hij een boete van tweeduizend euro en mag hij twaalf maanden niet vliegen.

De piloot werd begin vorig maand opgepakt toen hij op het punt stond een Boeing 737 met 101 passagiers van Schiphol naar de Turkse hoofdstad Ankara te vervoeren. De piloot maakte gebruik van een valse Airline Transport Pilot License, die nodig is om grote verkeersvliegtuigen te besturen. De man had wel een geldig Commercial Pilot License, bedoeld voor kleinere vliegtuigen, maar dat bleek bij zijn aanhouding verlopen.

De piloot verklaarde bij zijn arrestatie dat hij de afgelopen dertien jaar zeker tienduizend vlieguren had gemaakt. Hij werkte voor verschillende maatschappijen in België, Groot-Brittannië en Italië. Hij zei ook blij te zijn dat hij was betrapt.