Balkenende kritisch over bezuinigingen PvdA

Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) is kritisch over de bezuinigingen die de PvdA voorstelt in haar verkiezingsprogramma. De partij is minder strikt geworden dan toen het nog deel uitmaakte van het kabinet, stelde Balkenende vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De partij van kandidaat-lijsttrekker Job Cohen wil de komende kabinetsperiode tien miljard euro bezuinigen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Dat is veel minder dan wat bijvoorbeeld CDA (achttien miljard) en VVD (twintig miljard) voorstellen. Cohen waarschuwde echter om de economie niet kapot te bezuinigen.

Die tien miljard 'klinkt wat minder strikt' dan wat oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vorig jaar nog samen met hem had besproken, zei Balkenende. Hij wees er op dat het toenmalige kabinet de opdracht gaf tot de brede heroverwegingen, die vorige week werden gepresenteerd. Die overwegingen hadden ten doel om rijksbreed twintig procent te bezuinigen. "Dat gaf aan dat het ons menens was."

Balkenende wees verder op de gevaren van te kleine bezuinigingen. Dat leidt tot een oplopende staatsschuld en oplopende rentelasten. De schuld komt dan op het bord van een toekomstige generatie terecht. "Dan zijn we bezig zaken vooruit te schuiven." De premier benadrukte overigens dat het partijen vrijstaat om zelf aan te geven hoe het huishoudboekje van de overheid op lange termijn het beste op orde kan worden gemaakt.