FBI waarschuwt voor extremisten

Meer dan dertig gouverneurs van Amerikaanse staten hebben de afgelopen dagen brieven van een anti-overheidsgroep ontvangen met de waarschuwing dat zij hun ambt moeten neerleggen of anders verwijderd worden. Hoewel onderzoekers geen specifieke dreigementen in de brieven lezen, vrezen zij dat die wel geweld van anderen kunnen uitlokken. De FBI waarschuwt daarom de politie in het hele land op hun hoede te zijn.

De brieven zijn afkomstig van een groep die zich Hoeders van de vrije Republieken noemt. De waarschuwing van de FBI komt in een tijd van toegenomen aandacht voor extreem-rechtse groepen na de arrestatie vorige week van negen leden van een christenmilitie, die met aanslagen op de politie een algehele opstand tegen de overheid zouden hebben willen ontketenen.

De FBI brengt de brieven in verband met zogenoemde 'soevereine burgers', die menen dat zij ontslagen zijn van plichten van Amerikaanse burgers, zoals het betalen van belasting of de noodzaak een rijbewijs te bezitten om een auto te mogen besturen. Een aantal van deze mensen is gewapend en bereid tot geweld, aldus een nota van de FBI en het Departement voor Binnenlandse Veiligheid aan Amerikaanse gouverneurs.