Werkstraf voor corrupte OM-medewerker

Een voormalig medewerker van het Openbaar Ministerie moet vanwege corruptie een werkstraf van 180 uur uitvoeren. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de 24-jarige man uit Nieuwegein vandaag ook tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden hoeft hij niet opnieuw de cel in. Hij had al 25 dagen in voorarrest gezeten.

De man liet bekeuringen voor vrienden en familieleden verdwijnen door stukken weg te maken en valse bezwaarschriften en intrekkingsverzoeken op te stellen. Die laatste maakte hij op in naam van een leidinggevende, waardoor hij zich ook schuldig maakte aan valsheid in geschrifte.

De rechtbank, die sprak van een ernstige vorm van corruptie, acht bewezen dat de man in ieder geval een keer geld heeft gekregen voor zijn 'vriendendiensten'. Daarnaast heeft hij steekpenningen aan een collega aangeboden.

Een ambtenaar van het Openbaar Ministerie moet volledig integer en onkreukbaar zijn, stelde de rechtbank. "Alleen al verdenking van een misdrijf, gepleegd door een ambtenaar van het openbaar ministerie, levert een ernstige inbreuk op de rechtsorde op. Corruptie tast de geloofwaardigheid van het overheidsapparaat aan en zorgt voor onrustgevoelens in de samenleving."

De kans dat de man opnieuw in de fout gaat wordt laag ingeschat. De rechtbank is ervan overtuigd dat de man geschrokken is van wat hem sinds zijn aanhouding en ontslag is overkomen.