Kamer achter akkoord Griekenland

De Tweede Kamer is vandaag akkoord gegaan met het EU-reddingsplan voor Griekenland. Het plan houdt in grote lijnen in dat Griekenland eerst aan moet kloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en pas daarna bij individuele EU-leden.

De steun voor het plan vanuit de Tweede Kamer is over het algemeen wat twijfelachtig. Het plan voorziet momenteel namelijk nog niet in duidelijke afspraken, maar behelst enkel algemene afspraken. De details moeten nog uitgewerkt worden.

Overwegend positief
Uiteraard prijst het CDA de rol van demissionair premier Balkenende. Vooral de 'leidende rol' van Balkenende wordt als positief ervaren. Volgens het CDA heeft de demissionair minister president er, samen met bondskanselier Merkel, voor gezorgd dat de stap naar het IMF als eerste gezet moet worden door Griekenland. Dit is iets waar Frankrijk altijd fel op tegen was.

De SP uit zich wat voorzichtiger, maar is toch tevreden over de uitkomst van de top van gisteravond. Hoewel de PvdA nog vragen heeft over de voorwaarden en rentes van eventuele leningen, is ook deze partij tevreden met het feit dat het IMF als eerste aanspreekpunt zal dienen.

De VVD is vooral blij dat het stabiliteits- en groeipact versterkt zal worden. Griekenland heeft deze afspraken namelijk veelvuldig overtreden. Vanuit de VVD is er vooral opluchting over het feit dat het EU-akkoord de afspraken tussen de Kamer en Balkenende volgt.

Vrijwillige leningen
Het VVD-kamerlid Hans ten Broeke vindt het van groot belang dat de bilaterale leningen op basis van vrijwilligheid zullen zijn. Ook is hij blij dat alle zestien eurolanden een veto uit kunnen spreken over gemeenschappelijke leningen aan Griekenland. Wat er ook gebeurt, Ten Broeke zal geen enkele lening aan Griekenland goedkeuren wanneer die 'voor een vriendenprijsje' wordt verstrekt.

Balkenende
Alle partijen binnen de kamer zijn positief over het feit dat Balkenende niet is gezwicht voor de druk van Frankrijk. "Premier Jan Peter Balkenende was een van de eersten die daar voor pleitte en na een bezoek aan Balkenende ging ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de Balkenende-lijn zitten. Dat die lijn het gewonnen heeft van de inzet van de Franse president Nicolas Sarkozy is een prestatie", zegt CDA-kamerlid Jan Ormel.

Dinsdag aanstaande zal Balkenende in debat gaan met de Tweede Kamer over het EU-reddingsplan. Aangezien het kabinet is gevallen, kan de demissionair premier geen handtekening zetten zonder goedkeuring van het parlement. Hij heeft het plan dan ook 'onder voorbehoud' getekend.