Gerritsen: "Af en toe baal ik nog wel"

Schaatsster Annette Gerritsen kwam vandaag glunderend op Schiphol aan met haar zilveren plak van de 1.000 meter om de nek. Ze werd, samen met de andere olympische sporters, door juichende fans onthaald. "Ik ben heel tevreden over de Spelen. Af en toe baal ik nog wel van die twee honderdsten die ik van het goud af zat, maar ben toch vooral tevreden."

Terwijl de meeste medaillewinnaars direct doorliepen om naar de nationale huldiging in Haarlem te worden gebracht, nam de Ilpendamse wel de tijd. "Na die val op de 500 meter dacht ik 'nu moet het op de 1.000 gebeuren'. Dat is gelukt, dus dat voelt goed. Dit is echt overweldigend."

Ook chef de mission Henk Gemser is tevreden met het resultaat. Terwijl zijn ambitie was om de Spelen van Nagano te overtreffen, kan hij met acht medailles tevreden zijn. "Ons doel was om bij de beste tien landen te eindigen. Dat hebben we gehaald, dus ben ik tevreden."

Gemser was ook de man die Sven Kramer opving na zijn diskwalificatie op de 10.000 meter. "Ik heb hem gelijk gegeven, ben met hem meegeveerd, zo krijg je toegang tot hem. Voor de rest heeft iedereen het wel op televisie gezien."