Shorttrackgoud Canadees Hamelin

Charles Hamelin heeft gastland Canada olympisch shorttrackgoud bezorgd. De thuisrijder won de 500 meter na een tumultueus slot. Si-Bak Sung uit Zuid-Korea werd tweede, François-Louis Tremblay maakte het Canadese feestje compleet door beslag te leggen op het brons.

Bij het ingaan van de laatste ronde lag Sung nog eerste voor Hamelin, Tremblay en de Amerikaan Apolo Anton Ohno. De Koreaan gleed echter in de laatste bocht weg en ook Tremblay kon niet overeind blijven. Sung gleed achter Hamelin en Ohno liggend als derde over de streep. De scheidsrechters bepaalden echter dat Ohno Tremblay had gehinderd en dus werd de Amerikaan gediskwalificeerd.

Ook op de 5.000 meter estafette won Hamelin goud. Samen met zijn broer François, Tremblay en Olivier Jean won hij die race voor de Zuid-Koreanen en de Amerikanen. Daardoor won Ohno toch zijn achtste olympische medaille die hij op de 500 meter al dacht te hebben gewonnen voor hij gediskwalificeerd werd.

Op de 1.000 meter bij de vrouwen ging de zege naar de Chinese favoriete Meng Wang. Zij kwam in een levendige finale met veel positiewisselingen voor de Amerikaanse Katherine Reutter en Seung-Hi Park uit Zuid-Korea over de finish.