Heiden: "Kramer is nog geen legende"

Vanavond gaat Sven Kramer op jacht naar zijn tweede goud tijdens de Winterspelen in Vancouver. Kramer, die al de titel op 5.000 meter op zak heeft, hoopt die van de 10.000 meter daar aan toe te kunnen voegen. Daarnaast kan hij met de ploegenachtervolging ook nog goud pakken.

Mocht Kramer in die missie slagen, dan zal hij tot de 'groten' in de geschiedenis van het langebaanschaatsen horen. Eric Heiden, goed voor vijfmaal goud bij de Winterspelen van Lake Placid in 1980, is van mening dat de jonge Fries nu nog niet in het rijtje Ard Schenk, Eric Heiden en Johann Olav Koss thuishoort. "Begrijp me goed, he is a special guy. Als hij de 1500 meter had gewonnen, had hij het niveau van ons soort schaatsers bereikt," aldus de Amerikaan tegenover AD Sportwereld. "In het rijtje legendes past hij nog niet. Maar dat kan later in zijn loopbaan echt nog wel gebeuren."

"In het verleden kon je je toeleggen op alle afstanden, er werd nog niet echt gespecialiseerd. Het allrounden was de norm, je moest alles kunnen. Nu zie je dat elke afstand zo'n beetje zijn eigen lichaamstype heeft. De Aziaten op de sprint, met hun lage zwaartepunt in de bochten. Een man als Shani Davis, gebouwd voor de middenafstanden. En een gigant als Sven, praktisch onverslaanbaar op de lange afstanden. Maar een alleskunner? Dat gaat echt niet meer," aldus Heiden die denkt dat zijn prestatie van 1980 niet meer geëvenaard zal worden. "Ik zie niemand meer die wat dat betreft in mijn buurt komt."