'KLM-bemanning duizelig door giftige stof'

De bemanning van een KLM-vliegtuig heeft waarschijnlijk twee keer een giftige stof ingeademd, waardoor zij last kregen van duizeligheid. Dit kwam door zeer ernstige rook- en stankoverlast die door een olielekkage in het aircosysteem terecht was gekomen. Dat meldt het tv-programma Zembla op basis van bronnen bij de KLM die de lekkage bevestigen.

De lekkage waarbij vermoedelijk de zeer giftige stof TCP, die in motorolie zit, vrij kwam vond plaats in een Fokker 100 van KLM Cityhopper. De bemanning was genoodzaakt zuurstofmaskers op te zetten op een vlucht vanuit het Engelse Leeds naar Schiphol. Drie weken later deed zich hetzelfde probleem voor, toen het vliegtuig van Amsterdam naar Venetië vloog. Het vliegtuig moest hierdoor zonder passagiers terugvliegen. De Inspectie voor Verkeer en Waterstaat bevestigt de incidenten.

Volgens Zembla zijn er veel klachten over een zogenoemde 'wet sock smell' in een aantal Fokker-toestellen. KLM en Fokker zegt dat deze lucht komt door bacteriën, maar toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit zegt dat dit een aanwijzing is voor mogelijk kwalijkere stoffen.

'KLM-bemanning duizelig door giftige stof'