IJshockeyers Tsjechië verslaan rivaal Slowakije

De Tsjechische ijshockeyers hebben hun rivaal en buurland Slowakije met 3-1 verslagen in hun eerste wedstrijd op de Olympische Winterspelen in Vancouver. Man van de wedstrijd werd de 38-jarige ex-NHL-superster Jaromir Jagr die nu in de KHL in Rusland speelt.

Jagr scoorde de winnende tweede treffer en wist twee minuten later de assist te geven op de 3-1 die wat extra lucht gaf. In het begin moest hij nog even wennen aan het tempo, maar tegen het einde van de wedstrijd leek hij steeds meer op de superster die hij bij de Pittsburgh Penguins was. "Het was lastig. Tijdens de eerste periode voelde ik me als een soldaat in Irak, alles kwam zo snel op me af. Daar moet ik echt weer aan wennen", aldus de veteraan.

Het was voldoende om de Tsjechen het beslissende zetje te geven. De Slowaken stonden tegen het einde van de tweede periode gelijk en de frustratie was aan het opbouwen bij Tsjechië, dat na vijf powerplays nog steeds niet gescoord had. De Tsjechische coach stuurde uit frustratie zijn derde line het ijs op in plaats van de powerplay line.

Na de powerplay schoot Marian Hossa voor Slowakije op de paal, en uit de tegenaanval wist Jagr te scoren. In de volgende powerplay besloot de Tsjechische coach Jagr ook op te nemen in de powerplay line, en hij stelde niet teleur. Hij vocht vlakbij het net om de puck met verdediger Milan Jurcina en wist de puck in de doelmond te werken waar Tomas Plekanec hem binnen kon tikken. In de derde periode werd vervolgens niet meer gescoord.