Force India presenteert de VJM03

Vandaag heeft het Formule 1-team Force India haar bolide voor het seizoen 2010 gepresenteerd. De VJM03 moet het team constanter in de punten laten eindigen na de plotselinge tweede plaats in de Grand Prix van België vorig jaar en een vierde stek een race later in Italië.

De bolide van 2010 is een doorontwikkeling van die van 2009. De auto is breder en langer dan vorig jaar vanwege de grotere hoeveelheid brandstof die meegenomen moet worden. Voor dit jaar is de dubbele diffuser aangepakt, omdat daar volgens het team de meeste winst te behalen valt. Waar de VJM02 vooral op de hogesnelheidsbanen met weinig downforce boven kwam drijven moet de VJM03 op meer circuits mee gaan doen. Naast de haaienvin is de neus van de bolide opvallend. Deze is dikker dan die van de meeste concurrenten.

"Ik denk niet dat overdrijf als ik zeg dat 2009 een buitengewoon jaar voor ons was," zegt teambaas Vijay Mallya. "De statistieken zeggen alles: een podium, een snelste ronde, een poleposition, nog vijf andere starts in de top 10 en dertien punten. We hebben geleerd van onze ervaringen en zijn een beter team geworden: veerkrachtig, vindingrijk en nu weer volop actief. Ik hoop dat in 2010 de progressie wordt doorgezet. We hebben tot nu toe één podiumplaats behaald en ik hoop dat tegen dezelfde tijd volgend jaar we meer punten en podiumplaatsen hebben behaald. Ik ben zeker dat we het kunnen, dus waarom niet hoog inzetten?"

Morgen zal de VJM03 op het circuit van Jerez haar officiële testdebuut maken. Vitantonio Liuzzi zal de eerste twee dagen rijden, waarna Adrian Sutil op 12 februari het stuur overneemt. Paul di Resta zal op 17 februari gaan testen.

Force India VJM03
Force India VJM03
Force India VJM03
Force India VJM03
Force India VJM03