Bank Liechtenstein moet zwartspaarder compenseren

Een rechtbank in Liechtenstein heeft een dochter van de LGT bank veroordeeld tot betaling van 7,3 miljoen euro schadevergoeding aan een zwartspaarder. De Fiduco Treuhand-bank had verzuimd de klant in te lichten dat vertrouwelijke gegevens gestolen waren en aan de Duitse autoriteiten overhandigd.

De zwartspaarder was een van de honderden wier namen en rekeningnummers voorkwamen op een CD die de Duitse belastingdienst ruim twee jaar geleden in handen kreeg. De toegewezen schadevergoeding is even hoog als de boete die de man opgelegd kreeg wegens belastingontduiking. Belastingplichtigen in Duitsland kunnen er vaak met een lichtere boete afkomen als zij een aanvullende aangifte doen.

Fiduco Treuhand heeft aangekondigd in beroep te gaan. Andere voormalige klanten overwegen eveneens schadevergoeding te eisen. Volgens een woordvoerder van LGT valt niet te verwachten dat de rechtbank in andere gevallen tot eenzelfde uitspraak zal komen. "Wij beschouwen dit als een uitzonderlijk geval", zei de woordvoerder. Drie andere claims van de zwartspaarder, die stelde dat hij slecht geadviseerd was door Fiduco, werden afgewezen.