'Chinese voetballers betalen voor interlands'

De Chinese krant Oriental Morning Post is een nieuwe vorm van corruptie in het voetbal op het spoor. Chinese voetballers zouden officials van de bond geld betalen om in de nationale selecties te mogen komen. In het Aziatische land is het gebruikelijk dat niet de bondscoach, maar de bond bepaalt wie er opgesteld worden.

Voor een plaats in een jeugdselectie zal 8.000 euro neergeteld moeten gaan worden, voor een plaats in de A-selectie 10.000 euro en om daadwerkelijk een A-interland te mogen spelen is het dubbele bedrag vereist. Dat spelers deze bedragen willen betalen komt omdat ze zo bij hun clubs betere contracten kunnen bedingen en makkelijker transfers naar het buitenland kunnen verdienen.

Gevolg van deze corruptie is dat China vrijwel nooit met het beste nationale elftal speelt. Hierdoor staat het land slechts op plaats 97 van de FIFA-wereldranglijst, terwijl het potentieel qua voetballers zeer groot is. Het WK in Zuid-Afrika hebben de Chinezen niet weten te bereiken.

Het onderzoek naar het betalen van steekpenningen volgt op dat van het beïnvloeden van wedstrijden in de Chinese competitie door goksyndicaten. Hiervoor werden vorige maand zestien personen opgepakt die spelers en scheidsrechters bedreigden of omkochten.