Venezuela protesteert bij Nederland en VS

De ambassadeurs van Nederland en de Verenigde Staten zijn gisteren in Venezuela op het matje geroepen. Het regime in Caracas deed zijn beklag over de mogelijke schending van het luchtruim van het Zuid-Amerikaanse land door een Amerikaans militair vliegtuig afgelopen vrijdag.

Het Venezolaanse persbureau ABN maakte het protest van het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Het vliegtuig is volgens de linkse en uitgesproken anti-Amerikaanse president Hugo Chavez opgestegen van de Amerikaanse militaire basis op Curaçao. Tegen de Nederlandse ambassadeur J.G. van Vloten Dissevelt zou zijn benadrukt dat de Antilliaanse eilanden Curaçao en Bonaire, en ook Aruba "broedervolken zijn". Maar de Venezolanen zijn "bang dat hun grondgebied wordt gebruikt door de VS om illegale invallen in de territoriale ruimte van Venezuela uit te voeren".

Een topfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie noemde de Venezolaanse aantijgingen over een Amerikaans militair plot ongegrond. Volgens hem gaat het om een afleidingsmanoeuvre van de werkelijke problemen in het Zuid-Amerikaanse land, zoals de devaluatie van de nationale munteenheid. De Verenigde Staten hadden al meteen ontkend dat zij het luchtruim van Venezuela hadden geschonden.