Arts pleit voor 'mediprudentie'

Verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen zouden moeten kunnen beschikken over zogenoemde mediprudentie. In de mediprudentie zouden voorbeelden kunnen staan van soorten aandoeningen die arbeidsongeschikt maken en welke besluiten daarover zijn genomen.

De voorgestelde mediprudentie is vergelijkbaar met jurisprudentie, die rechters en advocaten gebruiken om te kijken wat er eerder in vergelijkbare zaken is gevonnist en tot aan welke rechtsinstantie een zaak is uitgeprocedeerd. Mediprudentie zou het werk van verzekeringsartsen verlichten, maar ook leiden tot rechtvaardiger besluiten, meent Wout de Boer, die volgende maand aan de Universiteit van Amsterdam promoveert op een onderzoek naar de beoordeling van arbeidsongeschiktheid.

Verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van uitkeringsinstantie UWV moeten claims beoordelen van mensen die menen langdurig arbeidsongeschikt te zijn. Ze doen dat aan de hand van de wetten WIA en Wajong, de opvolgers van de WAO en AAW. De Boer onderzocht hoe die beoordeling in de praktijk in zijn werk gaat en wat de kwaliteit van de besluitvorming is.

Mediprudentie zou volgens hem veel dubbel werk kunnen voorkomen. Bovendien zou een handboek met voorbeeldgevallen beter kunnen waarborgen dat elke arbeidsongeschikte volgens dezelfde maatstaven wordt beoordeeld, aldus de promoverende arts.