Jaaroverzicht 2009: Tennis

Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 5 januari 2010 zal er een sport behandeld worden. Gisteren was het de beurt aan het wielrennen, vandaag blikt FOK!user Tim86 terug op het tennis in 2009.

Het tennisjaar 2009 bracht opnieuw een andere nummer één op de wereldranglijst ten opzichte van het jaar ervoor. Bij de mannen eiste Roger Federer opnieuw zijn troon op, ten koste van Rafael Nadal. Ook bij de vrouwen was er een nieuwe nummer één. Daar werd Jelena Jankovic afgelost door Serena Williams. Naast een wisseling van de wacht kende 2009 diverse hoogte- en dieptepunten. De comeback van Kim Clijsters, het afscheid van Marat Safin, de doorbraak van Juan-Martin Del Potro en onze eigen Thiemo de Bakker en het blessureleed van de eerder genoemde Nadal vormden slechts een klein gedeelte van het spectaculaire tennisjaar.

Heren
Het jaar begon nog zo goed voor Rafael Nadal. De Spanjaard onttroonde Federer direct op de Australian Open, waarmee hij een tot tranen geroerde Federer toch echt definitief achter zich leek te laten. Niemand had op dat moment kunnen denken dat Nadal juist op 'zijn' Roland Garros de titel aan zijn concurrent zou moeten laten. In de finale versloeg de Zwitser Robin Söderling, de grote verrassing van het toernooi en ook de man die verantwoordelijk was voor de uitschakeling van de titelverdediger. Ook op Wimbledon bleek Federer de beste, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Andy Roddick maakte het de Zwitser moeilijker dan ooit en verloor pas na een ware marathon met 16-14 in de vijfde set. Titelverdediger Nadal was op dit moment al genoodzaakt om zich op andere dingen te focussen. Een knieblessure dwong hem om zich terug te trekken uit het toernooi, terwijl er ook op persoonlijk gebied problemen bleken te zijn vanwege de scheiding van zijn ouders. Toen Federer ook op de US Open de finale haalde, twijfelde eigenlijk niemand nog over zijn positie aan de top van de wereldranglijst. De grote verrassing op dit toernooi was Juan-Martin Del Potro. De Argentijn gaf zijn doorbraak onder meer gestalte met zijn eerste grand slam-finale en verbaasde vriend en vijand met een indrukwekkende overwinning tegen de titelfavoriet in de finale. Het jaarlijkse toetje, de World Tour Finals, werden dit jaar afgewerkt in Londen. Hier bleek Nikolay Davydenko de sterkste te zijn. De Rus was eerder al sterk teruggekomen van een blessure en pakte een verdiende titel, na overwinningen op onder meer Federer, Nadal en Del Potro.


Kim Clijsters op het Ordina Open

Dames
2009 was het jaar van Serena Williams. De Amerikaanse snoerde de critici de mond met overwinningen bij de Australian Open en Wimbledon en won met haar zus Venus ook nog eens drie van de vier grand slams in de dubbel. Ook de WTA Championships in Doha werd door Williams gewonnen, waardoor haar nummer één-positie niet meer dan logisch was. Het afgelopen jaar bleek er ook een van uitersten voor Serena. Waar bovenstaande titels hadden geleid tot een stroom van positief nieuws, was er op de US Open een incident waarmee de Amerikaanse haar reputatie direct weer beschadigde. In de halve finale werd ze gediskwalificeerd in haar wedstrijd tegen Kim Clijsters, nadat ze een vrouwelijke lijnrechter bedreigd zou hebben. Clijsters zou uiteindelijk het toernooi winnen na een overtuigende finale tegen het grootste talent van 2009, de Deense Caroline Wozniacki. Clijsters maakte pas halverwege 2009 haar rentree en had slechts een handvol wedstrijden achter de rug voordat ze zich verrassend kroonde tot grandslamwinnares, wat haar zonder twijfel de Comeback van het Jaar heeft opgeleverd. Op Roland Garros was het eens niet Serena Williams die de boventoon voerde. De Amerikaanse bleek eens te meer niet op haar best te zijn op gravel en moest de titel laten aan Svetlana Kuznetsova, die in een geheel Russische finale Dinara Safina op overtuigende wijze versloeg.

Nederlanders
De Nederlandse inbreng was beperkt te noemen in 2009. Het bleek eens te meer een tijd te zijn waarin de KNLTB vooral moet focussen op zaaien, om in een later stadium te kunnen oogsten. Bij de meisjes klopten diverse talenten inmiddels nadrukkelijk op de deur, terwijl Arantxa Rus inmiddels op de rand van de top honderd is aangekomen. Ook Michaëlla Krajicek is hier dicht bij met haar 128e positie. Opnieuw werd de Nederlandse echter veel geplaagd door blessures in 2009, waardoor van een comeback in de mondiale top honderd op dit moment nog geen sprake is. Bij de heren beschikt Nederland inmiddels wel weer over een tophonderdspeler. Thiemo de Bakker beleefde zijn absolute doorbraak met vier Challenger-titels in de tweede helft van het jaar en een 96e positie op de wereldranglijst als gevolg. Het andere positieve nieuws kwam van Raemon Sluiter, die vriend en vijand wist te verrassen door de finale in Rosmalen te bereiken. Helaas houdt het hier op wat betreft de hoogtepunten in het Nederlands tennis. Robin Haase maakte pas laat in het jaar zijn comeback na een lange revalidatieperiode, terwijl Jesse Huta-Galung een flinke terugval kende. Het komende jaar lijkt desondanks een veelbelovende periode te worden. Met vier tophonderdkandidaten uit Nederland, een spannende strijd in de top van het mannentennis en een open strijd op de damestour, waar ook Justine Hénin zich weer in de strijd zal gaan mengen, lijken alle ingrediënten aanwezig voor een spectaculair 2010!


Raemon Sluiter
Submitter: Tim86 Bron: FOK!sport