Schaatssters schrikken van tijd Sáblíková

De Nederlandse schaatssters zijn na de 3.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn opgezadeld met veel huiswerk. De Tsjechische Martina Sáblíková zette iedereen op grote achterstand. Ze bleef met 4:00,75 de concurrentie zes seconden voor.

Beste Nederlandse was Ireen Wüst op plaats elf met een tijd van 4:12,01. De voormalig baanrecordhoudster Renate Groenewold werd dertiende. "Het verschil is echt enorm," zei een geschrokken Gerard Kemkers die Wüst niet in haar slag zag komen. "Ireen moet toch zeker tot een tijd van 4.08 in staat zijn. Ik moet met beide dames nog maar eens goed over deze races praten."

Mocht Groenewold dit jaar een wereldbekerwedstrijd op de 3.000 meter winnen dan is ze geplaatst voor de Olympische Spelen in Vancouver. "Maar het niveau van Sáblíková heb ik nog lang niet," zei de Groningse die dit jaar aan een hernia geopereerd is. "Ik hoop stapje voor stapje beter te worden. Maar dit is even een klap in het gezicht, een duidelijke stap terug. Ik hoopte het echt beter te doen dan vorige week bij de NK afstanden. Maar na zo'n 500 meter voelde ik de energie uit mijn lichaam wegvloeien."