Acht jaar cel voor bijlmoorden Badhoevedorp

De rechtbank in Haarlem heeft de 64-jarige Elzelien K. uit Badhoevedorp vandaag wegens een dubbele moord veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. De vrouw bracht 5 september 2008 haar man (61) en dochter (22) met een bijl tijdens hun slaap om het leven. Het Openbaar Ministerie (OM) had elf jaar cel geëist.

K. heeft verklaard dat zij haar man en dochter heeft omgebracht om hun het verdriet van haar zelfmoord te besparen. Nadat ze de moorden had gepleegd, probeerde ze zelfmoord te plegen door tegen een boom te rijden. De vrouw leed aan depressies sinds het overlijden van haar zoon in 1998.

Centraal in het proces stond de vraag of K. de gruwelijke bijlmoorden kan worden toegerekend. De vrouw was kort voor de fatale gebeurtenissen weer begonnen met het slikken van het antidepressivum Seroxat. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde op grond van meerdere deskundigen dat K. weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar is, maar dat zij wel haar wil kon bepalen. De advocaten van de vrouw meenden dat zij vrijuit moest gaan, omdat ze volledig onder invloed was van de antidepressiva.


Elzelien K. vermoordde haar man en dochter met een bijl tijdens hun slaap 
 (foto: ANP)