[WK] Voorbeschouwing wegrit elite

Op zondag 27 september wordt in Mendrisio het wereldkampioenschap wielrennen voor de eliterenners verreden. In de Zwitserse stad zullen 201 rijders strijden om de regenboogtrui, die het afgelopen seizoen in het bezit was van Allesandro Ballan.

Mendrisio

Mendrisio is een gemeente in het uiterste zuiden van het kanton Ticino in Zwitserland. De gemeente telt een kleine 7.000 inwoners en er wordt Italiaans gesproken. In het Italiaans heeft de stad de bijnaam il magnifico borgo, wat vrij vertaald ‘de mooie stad’ betekent. Dit vanwege de grote aantallen mooie historische gebouwen in de stad, zoals de kerk San Daminano, de Villa Argentina en het oude ziekenhuis Beata Vergine. In dit gebouw is tegenwoordig de academie voor architectuur van de University of Italian Speaking Switserland (USI) gehuisvest.

Verder staat Mendrisio ook bekend om zijn druivenfestival, ofwel Sagra dell uva. Normaal gesproken vindt dit eind september plaats, dit is echter dit jaar naar voren geschoven in verband met het WK. Het is niet de eerste keer dat het WK in Mendrisio wordt gehouden. In 1971 werd de Belg Eddy Merckx er al eens wereldkampioen.

Voor meer informatie over Mendrisio kan op de site van de gemeente worden gekeken.

Parcours

Het rondje waarover de renners moeten rijden is 13,8 kilometer lang. Deze ronde moet negentien keer worden verreden, wat neerkomt op een rit van 262,2 kilometer. Per ronde moeten 245 hoogtemeters worden overbrugd, dat zijn 4.655 hoogtemeters in totaal. In 2008 in Varese was er één kilometer minder aan hoogtemeters die bedwongen dienden te worden, terwijl dit in Stuttgart in 2007 er juist één meer was.

De hoogtemeters zijn verdeeld over twee klimmen. De eerste klim naar Castel San Pietro is 4,63 % over 2,4 kilometer. De tweede is naar Torrazzo di Novazzano en die is 4,48 % over 2,7 kilometer.


Het profiel van de wegrit

Een filmpje met daarin foto’s van het parcours is te vinden op de website van de organisatie.

Kanshebbers

De grootste kanshebbers zijn vooral weer te vinden in het Italiaanse en Spaanse kamp. De Spanjaarden vaardigen met Alejandro Valverde, Samuel Sanchez en Oscar Freire drie topfavorieten af. Valverde neemt daarbij zijn winst mee in de Vuelta a España van afgelopen week en lijkt in topvorm. Maar tot nu toe presteerde de Spanjaard nog niet optimaal op WK’s, met een derde plaats in 2006 als positieve uitschieter.

Ook Sanchez neemt de goede vorm mee vanuit de Ronde van Spanje, waarin hij in de laatste week goed presteerde. De renner van Euskaltel-Euskadi weet echter, in tegenstelling tot Valverde, hoe hij het moet afmaken op een groot kampioenschap, getuige zijn winst in de olympische wegrit vorig jaar in Beijing. Oscarito zou het bij een eventuele sprint(je) af moeten maken voor de Spanjaarden. De drievoudige wereldkampioen lijkt dit jaar echter niet in zijn beste vorm te zijn.

Bij de Italianen is Damino Cunego de absolute favoriet. De renner van Lampre won in de afgelopen Vuelta twee ritten en lijkt zijn vorm van 2008, toen hij de Amstel Gold Race en de Ronde van Lombardije won, weer te pakken te hebben. Het parcours lijkt voor titelverdediger Allesandro Ballan niet geschikt, maar mocht er eenzelfde scenario als vorig jaar ontstaan, dan is de rappe Italiaan zeker niet uit te vlakken.

Buiten de twee grote blokken zijn er bij een aantal landen vooral eenlingen die als favoriet naar voren geschoven kunnen worden. Bij het thuisland heeft Fabian Cancellara aangegeven om na zijn tijdrittitel ook vol voor de wegrit te zullen gaan. Vorig jaar was de Zwitser al derde op de olympische wegrit. Bij de Belgen wordt vrijwel zeker Philippe Gilbert naar voren geschoven als kopman. De Waal is altijd sterk in eendaagse koersen, maar lijkt vooralsnog moeite te hebben met het daadwerkelijk afmaken van zo’n koers.

Vanuit Noorwegen zal Edvald Boasson Hagen naar voren geschoven worden. De jonge renner maakt een zeer sterk seizoen door en blijkt zowel zware koersen als groepssprinten af te kunnen maken. De vraag is echter of hij ook mee kan met de echte kleppers op dit soort terrein. Bij afwezigheid van zijn broer Fränk is bij Luxemburg Andy Schleck de kopman. De winnaar van Luik- Bastenaken- Luik stapte vervroegd af in de Vuelta vanwege een blessure en is sinds die tijd goed herstelt.

Vanuit eigen land is Robert Gesink de uitgesproken man om mee te strijden om de wereldtitel. Vorig jaar werd de Rabobank-renner al tiende en tijdens de Amstel Gold Race van dit jaar derde. Het grote vraagteken is echter of de knie van Gesink voldoende hersteld is om een grote rol te kunnen spelen.

Laatste tien wereldkampioenen

JaarStadRennerNat.
2008Varese (Italië)Alessandro BallanITA
2007Stuttgart (Duitsland)Paolo BettiniITA
2006Salzburg (Oostenrijk)Paolo BettiniITA
2005Madrid (Spanje)Tom BoonenBEL
2004Verona (Italië)Oscar FreireSPA
2003Hamilton (Canada)Igor AstarloaSPA
2002Zolder (België)Mario CipolliniITA
2001Lissabon (Portugal)Oscar FreireSPA
2000Plouay (Frankrijk)Romans VainsteinsLET
1999Verona (Italië)Oscar FreireSPA

FOK!sport voorspelling:

***** Valverde, Cunego
**** Sanchez, Gilbert
*** Cancellara, Boasson Hagen
** A. Schleck, Evans
* Freire, Gesink, Ballan, Gerrans

Submitter:  Bron: FOK!sport