[NHL] Penguins winnen Stanley Cup

De Pittsburgh Penguins hebben de Stanley Cup gewonnen. In de finale werd in de beslissende zevende wedstrijd met 2-1 gewonnen van de Detroit Red Wings. Man van de wedstrijd was Maxime Talbot met twee goals.

De Conn Smythe Trophy is gewonnen door Evgeni Malkin van de Pittsburgh Penguins. Deze prijs wordt gegeven aan de meest waardevolle speler van de play-offs. Hij maakte de meeste punten in de play-offs: 35

Update

De Red Wings begonnen iets sterker aan de wedstrijd dan de Penguins. De Penguins lieten zich fysiek iets te makkelijk aan de kant zetten, waardoor de Red Wings vroeg in de wedstrijd een paar kansen kregen. De Penguins trokken het initiatief echter steeds meer naar zich toe en hadden uiteindelijk meer schoten op doel dan de Red Wings in de eerste periode. Er werd echter niet gescoord, waardoor deze wedstrijd een ware nagelbijter leek te gaan worden.

In de tweede periode kwamen de Penguins al na een minuut op voorsprong. Maxime Talbot profiteerde van een fout van Red Wings-verdediger Brad Stuart en schoot de puck tussen de benen van goalie Chris Osgood binnen. Hierna volgde een kleine opleving van de Red Wings, die er in de play-offs een handje van hebben om achter te komen en daarna snel de gelijkmaker te scoren, maar dit keer scoorde de ploeg uit Detroit niet. De Penguins kwamen negen minuten later zelfs op 2-0 door wederom een goal van Talbot. Hij kwam in een twee-tegen-éénsituatie samen met teamgenootje Chris Kunitz. Kunitz passte naar Talbot, en Talbot schoot hard raak in de bovenhoek. Osgood zag er niet goed uit bij deze kans.

In diezelfde periode viel sterspeler Sidney Crosby uit nadat hij hard in de boardings gecheckt werd door Johan Franzen. Hierdoor moesten de andere centers, Evgeni Malkin en Jordan Staal, meer minuten maken. Dit deden zij met verve: vooral verdedigend vielen beide spelers op.

Dit was nodig, want in de derde periode hielden de Red Wings de Penguins voortdurend onder druk. De ploeg uit Pittsburgh wist slechts één schot op doel te produceren. Toen de Red Wings op 2-1 kwamen via een afstandsschot van Jonathan Ericsson ontspon zich vervolgens ware thriller. Eerst schoten de Red Wings via een Penguins-verdediger op de lat, maar in de allerlaatste seconden van de wedstrijd leken de Red Wings dan toch de gelijkmaker te gaan maken. Fleury kon nog redding brengen op een schot van Henrik Zetterberg, maar leek kansloos in de rebound. In een wanhoopspoging gooide hij zijn gewicht echter naar de andere kant van het doel om zo het schot van Niklas Lidstrom ook nog te stoppen.

Vlak hierna klonk het eindsignaal, waardoor de Penguins voor de derde keer in hun historie de Stanley Cup wonnen. Dit was bovendien de eerste keer in de historie dat een team dat met 2-0 achter kwam in de laatste series met de Cup naar huis ging in een uitwedstrijd. Verder was het slechts de derde keer dat de zevende beslissende wedstrijd werd gewonnen door het uit spelende team.

Submitter:  Bron: FOK!sport