Ecclestone dreigt teams met rechtszaak

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt dat hij een rechtszaak aan zal spannen tegen de teams verenigd in de FOTA als ze besluiten een eigen raceserie op te zetten. Komende vrijdag zal de FIA de inschijflijst voor 2010 bekend maken en Ecclestone zal daarna direct beslissen wat hij gaat doen.

Mochten de FOTA-teams niet op de lijst staan, dan wil hij direct een procedure starten als de huidige teams proberen televisiestations, personeel of sponsoren proberen weg te leiden van de Formule 1. "Als ze hun eigen serie proberen op te zetten, en ik denk dat ze dan niet kunnen, dan hebben ze een groot probleem," stelt de F1-baas in de Daily Express.

"Los van mijn contracten met de teams zal ik bekijken wat ik ga doen als iemand aan een van de contracten met personeel, televisiestations of bedrijven komt. Dan wordt er contractbreuk gepleegd en dat laat ik niet gebeuren. Een dergelijke actie kan in de honderden miljoenen ponden lopen."

Ecclestone stelt dat het in deze economische tijden lastig zal zijn om een nieuwe raceserie op te zetten. "Ik weet niet of de besturen van Toyota of BMW die nu al kosten proberen te besparen het goed zullen vinden om zonder de FIA een nieuw kampioenschap op te zetten. Het opzetten van een serie kost namelijk erg veel geld."

"Momenteel faciliteren we alles gratis voor de teams en zij profiteren er van door met hun bolides op veel televisiekanalen te verschijnen waar ik een contract mee heb. Dat zal heel anders zijn als ze er zelf voor moeten zorgen. Dan moeten ze overal personeel voor inhuren."

Tenslotte gaf Ecclestone in het interview nog een sneer naar de teams die in het verleden volgens hem een goede kans hebben laten liggen. "De teams hebben de kans gehad om het 1998 Concorde Agreement te tekenen wat ze de kans bood om Max Mosley buiten spel te zetten. Maar ze zeiden daar nee tegen."