Van Basten begrijpt vragen over functioneren

Een ontluisterend optreden van Ajax heeft ervoor gezorgd dat de ploeg wéér geen Champions League speelt. Sparta was op Het Kasteel veel te sterk voor de Amsterdammers: 4-0.

Trainer Marco van Basten was na afloop openhartig. "Ik begrijp dat er serieuze vragen gesteld gaan worden", zei hij over zijn Ajax-toekomst.

Wat er mis ging bij Ajax? "Ik denk dat je het zelf heb kunnen zien", zei hij tegenover Eredivisie Live. "De eerste helft begonnen we redelijk. Maar uiteindelijk zijn we niet echt gevaarlijk geweest. Defensief was het op zich nog wel redelijk onder controle. Aan het einde van de eerste helft kom je discutabel op achterstand", zei hij over het doelpunt van Duplan, dat geen buitenspel was. "Dan krijg je meteen de tweede om de oren en heb je de tweede helft om dat recht te zetten."

"Dan zie je dat wij niet in staat zijn om voor elke meter te vechten en elke seconde te benutten. Je weet het belang van deze wedstrijd. We zijn op de een of andere manier niet in staat, voetballend of vechtend, gelijk of de meerdere aan Sparta te zijn. Ik ben daar verbaasd en verontwaardigd over, want normaal gesproken zijn wij beter dan Sparta."

"In de rust probeer je de boel op te peppen en goed neer te zetten met een wissel, maar dat leidde niet tot doelpunten. Dit is een soort wedstrijd die te vaak is voorgekomen dit seizoen. Hoe dat komt? Ik denk dat het met teamspirit en mentaliteit te maken heeft. Niemand staat op die de boel oppept of desnoods ruzie maakt."

"Iedereen is daar ziek van. Heel vervelend. We hebben het zelf in onze eigen handen gehad. We zijn niet in staat gebleken om dat naar ons toe te trekken. Dat heeft met kwaliteiten te maken. Ik ben verantwoordelijk. Dat is niet goed, dus moet ik mezelf een hoop vragen stellen. Ik vraag mezelf af hoe het mogelijk is dat wij niet van Sparta kunnen winnen. Dat zijn lastige vraagstukken."

"Als je de afgelopen jaren naar Ajax kijkt is dat al langer zo. Het is allemaal een beetje, maar hét kunnen oplossen is niet gelukt. Ik denk dat ik mijzelf ook ga evalueren. Dat hoort erbij. Je moet concluderen dat ik de ploeg nog niet aan het voetballen heb gekregen. We moeten onszelf wel afvragen hoe we dat kunnen veranderen. Of ik volgend seizoen nog trainer van Ajax ben? Wij kunnen daar met alle instanties over praten. Ik sta wel open voor suggesties en hun ideeën. Ik begrijp dat er tot nu toe nog geen tevredenheid is binnen Ajax, dus ik zal begrijpen dat er serieuze vragen worden gesteld. Maar dat zien we dan wel weer."