[Vergeten sporters] Betty Stöve

De sportwereld kent veel vergeten sporters. Sporters waarvan je niets meer hoort terwijl ze in het verleden goede prestaties hebben neergezet. Het kunnen ook sporters zijn die een korte periode wisten te pieken. Vorige keer ging het over voetballer Ulrich van Gobbel. Ditmaal gaat het over een Nederlandse sportvrouw, namelijk tennisster Betty Stöve.

Betty F. Stöve werd geboren in Rotterdam op 24 juni 1945. In 1966 wint ze de toernooien in Bristol en Tokyo en er lijkt een mooie loopbaan voor haar in het verschiet te liggen. Eind jaren zestig moet ze echter tijdelijk met tennis stoppen omdat ze last kreeg van een slecht functionerende schildklier. Artsen adviseerden haar om te stoppen met tennissen, maar Stöve herstelde en besloot door te gaan. In 1970 pakte ze haar eerste Nederlandse titel in het enkelspel, iets wat ze twee jaar daarna wederom deed.

Overigens was Stöve beter in het dubbelspel, in 1971 won ze zowel het gemengd dubbel als het damesdubbel op 't Melkhuisje met respectievelijk Jean Barclay en landgenote Christina Sandberg. Het jaar erop verdedigde ze die titels met succes en won ook het vrouwen enkel door in de finale Marijke Schaar met 7-5 en 6-3 te verslaan. Ook in 1973 was er succes voor Stöve op 't Melkhuisje. Ook al verloor ze de finale van het gemengddubbel, samen met landgenote Christina Sandberg won ze wel het damesdubbel. In het enkelspel sneuvelde ze al in de derde ronde.

Internationaal was 1977 haar beste jaar. Ze bereikte op 3 juli haar hoogste plek op de wereldranglijst, namelijk vijfde. Stöve wist de finale te bereiken van het damesenkelspel op Wimbledon, die zij verloor van de Engelse Virginia Wade met 4-6, 6-3 en 6-1. Overigens stond ze ook in de finales van het dames- en gemengddubbel maar die verloor zij allebei. Daarnaast werd ze in ons land in 1977 verkozen tot Sportvrouw van het jaar.

Als dubbelspeelster won de Nederlandse tien Grandslams, waarvan zes in het vrouwendubbel en vier in het gemengd dubbel. In zeventien Grandslams stond ze in de finale, waarvan acht in het vrouwendubbel en negen in het gemengd dubbel. In 1972 won Stöve in het vrouwendubbel op zowel Wimbledon, Roland Garros als de US Open. Ook won ze twee keer het dubbelspel van het toernooi dat nu bekend is als het WTA Tour Championships. Dit is het afsluitende toernooi aan het eind van het tennisseizoen, waar alleen de acht beste dubbelspelduo's van het betreffende seizoen aan mogen meedoen. In 1977 deed ze dit samen met Martina Navrátilová en twee jaar later met Françoise Durr.

Na haar actieve carričre was Stöve actief als coach. Zo trainde zij onder meer Hana Mandlíková en Kristie Boogert. Ook was zij jarenlang voorzitter van de WTA Tour Players Association.

Leuk weetje: De rockgroep Bettie Serveert is naar haar genoemd.

Submitter:  Bron: FOK!sport