Voorbeschouwing: NEC - Vitesse

Dit weekend wordt er weer een speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Van de negen wedstrijden staan er drie derby's op het programma. In samenwerking met Goal.com kijken we vooruit naar deze wedstrijd. Hieronder blikken we vooruit op NEC en Vitesse.

De machtstrijd om de voetbalheerschappij van Gelderland staat zondag weer voor de deur. NEC zal het in Nijmegen opnemen tegen rivaal Vitesse. Terwijl de Arnhemmers onderaan de ranglijst bungelen, heeft NEC al zijn eerste succes binnen. De club uit de keizerstad plaatste zich onlangs voor de groepsfase van de UEFA Cup.

Voor sommige spelers zal deze derby een speciale wedstrijd zijn. Een aantal spelers speelt namelijk tegen hun oude ploeg. Zo hebben Patrick Pothuizen, Rutger Worm, Jhon van Beukering, Rein Baart en Peter Wisgerhof vroeger bij Vitesse gespeeld. Jeroen Drost is de enige Vitesse-speler die een verleden heeft bij NEC. Wel zitten er in de selectie van de Arnhemse twee Nijmegenaren: de doelmannen Piet Velthuizen en Eloy Room.

De spelers van Mario Been hebben aangetoond dat het huidige NEC een sterk collectief is. Door het goede samenspel schakelde de ploeg Dinamo Boekarest uit in de UEFA Cup en werd vervolgens Feyenoord in de Kuip verslagen. NEC kan tegen Vitesse weer beschikken over Joël Tschibamba, die geschorst was tegen Feyenoord vanwege het uitdoen van zijn shirt in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Deze actie leverde de aanvaller toen zijn tweede gele kaart op. Ook Bas Sibum en Van Beukering zijn weer van de partij tegen Vitesse. Beide spelers waren wat vermoeid en kampten met kleine pijntjes.

Vitesse heeft een dramatische seizoenstart achter de rug. Tot nu toe werd er van geen enkele ploeg gewonnen. Wel speelde het team van Hans Westerhof gelijk tegen Willem II en Sparta. Toch is er bij Vitesse sprake van een lichtpuntje. Het talent Ricky van Wolfswinkel (foto) ontwikkelt zich goed in Arnhem. De 19-jarige spits scoorde al twee keer in de competitie voor de Arnhemmers.

Het resultaat van derby’s blijft altijd onvoorspelbaar. Tijdens zulke duels is er meer nodig om te winnen dan alleen kwaliteit. Er heerst namelijk een speciale sfeer rond dit soort wedstrijden. Feit is wel dat Vitesse de laatste jaren niet van NEC heeft kunnen winnen in de Goffert. De club uit Arnhem won de Nijmeegse competitieversie van de derby voor het laatst in 1997.