Tung: "Team verrichtte een wonder"

A1GP-coureur Ho-Pin Tung vindt dat zijn team China een wonder heeft verricht door toch aan de start te verschijnen in Zandvoort voor de eerste race. De Nederlander met een Chinese licentie heeft niet met de auto kunnen testen en kon pas op zondag voor het eerst de baan op rijden. Toch behaalde hij twee punten.

De auto van team China arriveerde pas zaterdag in de loop van de dag op het circuit in Zandvoort, op het moment dat de andere teams al aan het trainen waren. Daarna moest de auto nog afgebouwd worden, waardoor Tung die dag niet meer in actie kon komen. Op zondagochtend heeft hij nog een stoeltje gepast, waarna hij in een ingelaste training op zondagochtend zijn eerste meters met de auto kon maken.

"Het team heeft echt perfect gewerkt," zei Tung na de regenachtige zondag op Zandvoort. "Dat ze de auto klaar hebben gekregen is echt een wonder. De sprintrace van zondagochtend was een supergoede race. Ik startte vanaf de zestiende plek en lag in de slotfase vijfde. Helaas raakte ik in de laatste ronde de auto kwijt door een enorme windvlaag. Uit de analyse van de data bleek ook dat ik precies hetzelfde deed als alle voorgaande ronden."

In de tweede race spinde Tung toen hij bezig was zichzelf een weg te banen door het veld. Slechts door hulp van marshalls kon hij zijn weg vervolgen en werd hiervoor bestraft met een drive-through-penalty. "De auto wilde niet meer in de versnelling en ik moest wachten tot de marshals me wegduwden. Later kreeg ik een drive through-penalty, waar ik zo mijn eigen mening over heb. Mijn race was toen echt geruïneerd, want ik liep hierdoor bij de tweede neutralisatie een ronde achterstand op." Daarna werd hij door Daniel Morad van Team Libanon nog bij de Tarzanbocht van de baan gereden, waardoor zijn race er op zat. Desondanks kreeg hij voor zijn negende plaats nog twee punten.