Nummer laatst Jupiler League degradeert toch

De KNVB heeft vandaag bepaald dat de nummer twintig uit de Jupiler League komend seizoen degradeert naar de hoofdklasse bij de amateurs. Dit is slecht nieuws voor de clubs die de laatste jaren onderin de Jupiler League bivakkeerden.

Eerder leek de maatregel van de baan, omdat er teveel onduidelijkheden bestonden over de uitvoering ervan. De KNVB heeft echter toch besloten dit seizoen al met de nieuwe regel te gaan werken. De hekkensluiter van de Jupiler League zal het seizoen daarop ingedeeld worden in één van de zes hoofdklassen. Dat zal de afdeling worden die regionaal gezien het meest logisch is.

Andersom is bepaald dat de amateurkampioen het recht krijgt om te promoveren naar de Jupiler League. Dit recht mag overgedragen worden aan één van de andere vijf afdelingskampioenen. Ook deze regel gaat dit seizoen al in. Voor de club die promoveert geldt een dispensatieregeling wat betreft de licentie-eisen. Voor de degradant geldt een financiële overgangsregeling.

De KNVB stelt dat het besluit op sportieve gronden is genomen. Toch is er nog steeds een voorbehoud. Het bestuur van de Coöperatie Eerste Divisie is namelijk niet blij met de beslissing. Men wil een eigen saneringsplan gaan opstellen. Indien dit plan de KNVB kan overtuigen, dan wil men de vandaag genomen beslissing heroverwegen. De CED kan tot 15 oktober een voorstel indienen bij de bond.