Dessel wint zestiende etappe

Cyril Dessel heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. Het geel bleef in bezit van Fränk Schleck, terwijl Denis Menchov een gevoelige tik kreeg in de laatste afdaling.

De etappe van vandaag voerde van Cuneo naar Jausiers over 157 kilometer. Twee bergen van de buitencategorie moesten worden beklommen, te weten de Col de la Lombarde en de Cime de la Bonette-Restefond.

Al vroeg in de etappe ontsnapten een aantal renners uit het peloton. Er ontstond een kopgroep van vijf man: Stefan Schumacher, Thomas Voeckler, Samuel Dumoulin, Christophe le Mevel en Sébastien Rosseler. Daarachter ging een groep van ongeveer dertig renners in de achtervolging, met onder andere Voigt, Dessel, Popovych, Cunego en Raborenners Fletcha en Freire.

Op de flanken van de Col de la Lombarde kon Stefan Schumacher wegrijden bij zijn medevluchters. Hij reed hard naar boven en daalde goed af. Het peloton deed het de eerste klim nog relatief rustig, waardoor de voorsprong van Schumacher opliep tot bijna een kwartier. Bij de achtervolgers was het Cunego die zijn ploegmaat voorop liet rijden.

Tijdens de lange beklimming van de Bonette liepen zowel de achtervolgers als het peloton hard in. Een groot aantal renners moest daardoor wel lossen, waaronder Cunego uit de achtervolgingsgroep. Schumacher werd op tien kilometer voor de top bijgehaald, maar kon aanpikken. Vlak voor de top was het John-Lee Augustyn die demarreerde, en hij kwam als eerste boven.

Het peloton was inmiddels flink uitgedund. De top tien was aanwezig, minus Christian Vandevelde en Vladimir Efimkin, en CSC had nog Andy Schleck mee. Vooraan zouden negen man gaan strijden om de overwinning.

Augustyn viel al snel in de verraderlijke afdaling van de Bonette. Hij miste een bocht en vloog over het randje. Hij bleef ongedeerd, maar zijn fiets schoof ver naar beneden en hij was kansloos voor de dagoverwinning. De overgebleven groep viel al snel uiteen in twee helften. Popovych, Arroyo, Casar en Dessel wisten afstand te nemen van Hincapie, Valjavec en Portal. In de finale was het Dessel die het koelst was en de rit won, voor Casar, Arroyo en Popovych.

In de klassementsgroep was het Menchov die tijd verloor in de afdaling. Hij kwam 35 seconden na de geletruidrager binnen.

Uitslag zestiende etappe

#NaamTeamTijd
1Cyril DesselAG2R4:31.27
2Sandy CasarFrançaise des Jeuxz.t.
3David ArroyoCaisse d'Epargnez.t.
4Yaroslav PopovychCSC+ 0.03
5George HincapieColumbia+ 0.24
6Nicolas PortalCaisse d'Epargnez.t.
7Tadej ValjavecAG2Rz.t.
8Stefan SchumacherGerolsteiner+ 1.03
9Andy SchleckCSC+ 1.28
10Bernhard KohlGerolsteinerz.t.

Klassement na zestiende etappe

#NaamTeamTijd
1Fränk SchleckCSC68:30.16
2Bernhard KohlGerolsteiner+ 0.07
3Cadel EvansSilence-Lotto+ 0.08
4Carlos SastreCSC+ 0.49
5Denis MenchovRabobank+ 1.13
6Christian VandeveldeGarmin-Chipotle+ 3.15
7Kim KirchenColumbia+ 3.23
8Alejandro ValverdeCaisse d'Epargne+ 4.11
9Samuel SanchezEuskatel+ 4.38
10Tadej ValjavecAG2R+ 5.23