Abel Xavier geeft Gullit flinke trap na

Abel Xavier heeft Los Angeles Galaxy-trainer Ruud Gullit een behoorlijke trap na gegeven. De 35-jarige Portugees kreeg vorige week te horen dat hij moest vertrekken bij de Amerikaanse club.

Xavier speelde - door veel blessureleed - in een jaar tijd slechts twintig competitiewedstrijden. Afgelopen week besloot de clubleiding de voormalig PSV'er geen contractverlenging te geven. Xavier zelf is niet te spreken over zijn vertrek bij Galaxy. Vooral Ruud Gullit moet het ontgelden. De coach beschuldigde de verdediger van het faken van blessures. "Dat zijn beschuldigingen die ik nooit eerder heb gehoord," zegt de rondbaardige Portugees, die het tegenspreekt. "Ik ben geen leugenaar, ik ben een eerlijk man."

Volgens Xavier is hij niet de enige die problemen had met de Nederlandse coach, maar durft niemand hem aan te vallen, bang als ze zijn om hun plaats te verliezen. "Hij heeft problemen met de meeste jongens in de selectie. De enige die dat niet heeft is David Beckham," aldus Xavier. Hij denkt dat Gullit te veel macht heeft binnen de club en dat hij negeert wat er achter de schermen gebeurt. "Ik zou graag met voorzitter Tim Leiweke spreken zodat hij inziet wat er allemaal aan de gang is."

"Ik ken Gullit al uit zijn tijd in Europa," vervolgt de gefrustreede Xavier. "Niemand kent hem in de United States. Hij was een legende en ik waardeerde hem als speler, maar dat doe ik niet als coach. De manier waarop hij zichzelf ziet en nauwelijks communiceert met spelers liggen daaraan ten grondslag." Xavier gooit er nog een schepje bovenop: "Als we winnen, prijst hij alleen zichzelf. Als we verliezen, hebben de spelers het gedaan. De selectie vecht niet voor hem en gelooft niet in hem."

Tot slot kijkt Xavier ook nog even vooruit, nu hij zonder club zit. "Ik voel me fysiek en mentaal nog sterk. Ik neem de tijd om te kijken wat ik nu ga doen. Ik verzeker je in ieder geval: ik ga nog door met voetballen!"