Olympisch pleidooi voor badmintonster

In een brief aan sportkoepel NOC*NSF heeft de Nederlandse Badminton Bond (NBB) gevraagd Yao Jie toch af te vaardigen naar de Olympische Spelen. Dat liet de bond woensdag weten.

Om mee te mogen naar Beijing moest Jie twee weken geleden tijdens het EK in Herning minimaal de halve finale halen, maar verder dan de kwartfinale kwam ze niet. In de brief wordt onder andere gewezen op de internationale eisen waaraan de badmintonster heeft voldaan. Ook heeft ze grote kans op een medaille, dit door het beperkte deelnemersveld in China.

"Yao Jie heeft de afgelopen jaren een opzienbarende zegereeks neergezet. Ze werd onder meer Europees kampioene en stond in de top vijf van de wereld," is in een persbericht te lezen. "Als gevolg van een zware blessure is ze afgezakt naar de huidige achttiende positie. Op de 'geschoonde' lijst staat ze in de mondiale top vijftien. De laatste maanden hebben duidelijk gemaakt dat Yao Jie op de weg terug is."

Ook wordt er door NBB-voorzitter Jos Nouwt en bondscoach Martijn van Dooremaalen, die de brief ondertekenden, gewezen op het besluit van NOC*NSF om de estafettezwemmers op de 4x100 meter vrij alsnog naar de Spelen te laten gaan, hoewel ook zij niet voldeden aan de norm. Dezelfde argumenten die voor dat besluit zijn ingebracht, zouden ook van toepassing zijn op Jie.

Mocht NOC*NSF het verzoek naast zich neerleggen, dan ontbreekt er voor het eerst sinds 1992 een Nederlandse badmintonploeg op de Olympische Spelen. In dat jaar werd badminton voor het eerst toegevoegd aan het programma.