AGR-winnaar Järmann bekent epo-gebruik

De Zwitser Rolf Järmann heeft gezegd dat hij van 1993 tot en met 1998 epo heeft gebruikt. In 1993 en 1998 won de Zwitser de Amstel Gold Race. Koersdirecteur Leo van Vliet is desondanks geen voorstander van het afnemen van die zeges.

"Ja, ik was een van de renners die doping heeft gebruikt", aldus Järmann, die in 1993 voor Ariostea reed en in 1998 voor Casino. "Het komt er op aan welk middel je gebruikt. Ik heb epo genomen en dat heeft me werkelijk veel gebracht. Ik heb ook cafeïne geprobeerd, dat niets opleverde, en cortisonen, waarbij ik zelfs slechter was dan zonder."

"Laat de uitslagen maar zo staan. Als ik het een beetje heb gevolgd, gebruikte iedereen toen epo", aldus Van Vliet gisteren. "Laten we maar wachten tot alle rotzooi naar buiten komt, dan kunnen we met een schone lei beginnen. Ik hoop dat het er allemaal snel uitkomt. Ik ben dan voorstander van een generaal pardon, iedereen moet ook weer een kans krijgen. Als je dan verder gaat, moeten de straffen wel veel hoger worden. Ik kan ook helemaal niet begrijpen dat renners die risico's nemen. Wellicht zijn de belangen te groot. En als je uit een land komt waar je niks hebt, is de verleiding misschien te groot."