Van Gaal: "40% kans op kwartfinale"

Louis van Gaal, trainer van AZ, schat dat zijn ploeg veertig procent kans maakt om zich voor de kwartfinale van de UEFA Cup te plaatsen. De oefenmeester maakte dit woensdag, de dag voor het treffen met Newcastle United, bekend. De eerste wedstrijd wist de Engelse ploeg met 4-2 te winnen.

"In Newcastle haalden maar drie spelers van ons hun normale niveau. Als donderdag iedereen bij ons top is, kunnen we winnen.", liet Van Gaal weten. Ook liet de trainer zich ontvallen dat AZ in Engeland één van zijn slechtste wedstrijden tot nu toe speelde. "De overwinning was niet de verdienste van Newcastle. In de tweede en derde fase leden wij veel te veel balverlies. Dat is dodelijk met onze speelstijl, waarin veel ruimte achter de verdediging ligt."

Er is een kans dat Barry Opdam het duel aan zich voorbij moet laten gaan. De verdediger kampt nog altijd met problemen aan zijn hamstring. De verwachting is dat Gijs Luirink als vervanger zal gaan fungeren. Danny Koevermans zal, in tegenstelling tot de wedstrijd op St. James' Park, op de bank starten. Hierdoor begint Moussa Dembélé in de basis.

Glenn Roeder, trainer van Newcastle United, heeft er alle vertrouwen in dat zijn mannen de royale voorsprong donderdag met verve zullen verdedigen. "Iedereen roept maar tegen me dat we hier moeten scoren om de kwartfinales te bereiken. Waarom? Volgens mij is 0-0 genoeg."

De oefenmeester van de Engelse ploeg denkt overigens dat de ervaring binnen zijn selectie een doorslaggevende factor zou kunnen zijn. "Veel van mijn spelers hebben in de Champions League gespeeld en in andere grote toernooien. Dat is belangrijk."

Ten opzichte van de thuiswedstrijd zal Roeder waarschijnlijk één wijziging door moeten voeren. Stephen Carr heeft een lichte blessure en zal naar alle waarschijnlijkheid worden vervangen door Paul Huntington.



Vermoedelijke opstellingen:
AZ: Waterman; Steinsson, Jaliens, Opdam (of Luirink) en De Cler; Jenner, De Zeeuw, Martens en Boukhari; Dembélé (of Koevermans) en Arveladze.

Newcastle United: Given; Solano, Bramble, Taylor en Huntington of Carr; Dyer, Butt, Parker en Duff; Sibierski en Martins.