Pound: "Geen maagd was veilig voor Landis"

Floyd Landis heeft verontwaardigd gereageerd op enkele prikkelende uitspraken van Dick Pound, de voorzitter van de World Anti-Doping Agency (WADA). In een open brief aan de New York Times noemt hij de uitlatingen absurd, voorbarig en lasterlijk.

Pound sprak afgelopen zondag in de New York Times over de wederopstanding van Landis tijdens de zeventiende etappe van Tour de France van 2006: "Het is een prachtig verhaal. Geweldig. Te mooi om waar te zijn. Het kan ook niet waar zijn. Hij lag elf minuten ofzo achterop en plotseling presteert hij weer als een Hercules. Hij reed de bergen op alsof hij op een verdomde Harley-motor zat."

Daarnaast sprak de voorzitter van WADA ook laatdunkende wijze over de afwijkingen in de hormoonhuishuiding van de Amerikaanse wielrenner: "De verhouding tussen testosteron en epitestosteron was 11 tegen 1! Met zulke waarden zou je denken dat hij elke maagd binnen 150 kilometer zou aanranden. Dat hij ooit nog op zijn fiets heeft kunnen klimmen in die toestand is voor mij een raadsel."

Landis kwam onmiddellijk met een reactie: "Hij weet niet waarover hij praat. Hij kent de feiten niet. Daarmee onderstreept hij de dramatische en systematische problemen waarmee de antidopingcampagne kampt. Gezien de ernst van de beschuldingen aan mijn adres en de schade die daardoor is verooraakt aan veel mensen, zou Pound zich veel fatsoenlijker moeten opstellen."