Vrouwentennis slaat alarm

Maria Sharapova gaf gisteren op in Moskou. Serena Williams komt zelfs het hele jaar niet meer in actie. Het leek nieuws, maar dat was het eigenlijk niet. Sharapova was alweer de 31e speelster uit de top tien die opgaf bij één van de toptoernooien [Tier I-toernooien]. De laatste vijf jaar is het aantal afzeggingen van speelsters in de top tien met 72 procent toegenomen. Geen enkele van de toptoernooien zag de vereiste zes top tien speelsters op het veld in actie. De WTA slaat alarm en wil snel actie nemen.

WTA-baas Larry Scott wil snel maatregelen nemen. Scott wil het liefst de Roadmap 2010 versneld inzetten. Dat houdt in dat het seizoen wordt ingekort, rustperiodes voor de topspeelsters na de Grand Slams, terugschroeven van het contract van topspeelsters van dertien naar elf verplichte toernooien, een vereenvoudigde ranking en de vervanging van de Tier I-toernooien door een viertal supertoernooien in samenwerking met ATP. Scott zou de afgeslankte kalender al in 2009 willen implementeren.

Scott heeft echter meer tegen- dan voorstanders voor zijn plannen. De plannen zijn in het voordeel van de speelsters, maar in het nadeel van het tenniscircuit. Toernooien zullen moeten verdwijnen en topspeelsters zullen alleen nog op toptoernooien verschijnen. "Er zijn er meer tegen dan voor", weet ook Bob Verbeeck, organisator van de toernooien in Antwerpen en Hasselt. "Uiteraard, iedereen denkt aan zijn winkel."

Met deze houding gaat het tennis het voetbal achterna. De sterren waar het om gaat worden uitgemolken. Het komt de kwaliteit van het spel niet ten goede. Uiteindelijk is het publiek de dupe. Dat wil sterren zien. Maar de sterren zijn nu meer aanwezig in de ziekenboeg dan op het tennisveld.