De antwoorden van Bastiaan Tamminga

Vorige week kregen jullie de kans om een vraag te stellen aan zwemmer Bastiaan Tamminga. Uit alle vragen hebben we de leukste gehaald en die naar hem gemaild. Hieronder de antwoorden.

Hoe ben je in de zwemsport terecht gekomen en hoelang heeft het geduurd voordat je de (nationale) top hebt bereikt?
Na mijn diploma zwemmen ben ik op zwemmen gegaan. Ik was toen 6 jaar. Mijn interesse was gewekt door mijn vader en oma welke zelf ook gezwommen hebben. Ik kom uit een echte zwem familie.
Op mijn 12e haalde ik de Speedo Finales (NK voor de minioren) daarna heb ik geen NK meer gemist.
Mijn eerste gouden medaille op een NK behaalde ik bij de Junioren (16 jaar) op de 200 vlinderslag.
Het eerste internationale toernooi wat ik zwom was de EK korte baan Antwerpen 2001. (6e met de 4 keer 50 wisselslag estafette)

De laatste tijd is er wel eens getwijfeld of krachttraining belangrijk is bij de zwemsport. Wat is jou standpunt hierover?
Voor mij is krachttraining heel belangrijk. Ik doe dit zeer fanatiek. In de zware periodes 3 keer per week. Zeker voor sprinters is deze training van groot belang. Een sprint is 1 grote kracht explosie. Hoe meer kracht je kan uitoefenen op het water met behoud van techniek hoe sneller je gaat.

Voor welk soort baan heb je een voorkeur? Kort of lang? Ik kan me voor beiden voor- en nadelen bedenken maar die zijn vooral ook afhankelijk van de zwemmer zelf.
Mijn voorkeur gaat uit naar korte baan. Mijn specialiteit is de onder water fase. Deze kom je op de korte baan vaker tegen. En kan deze dus veel beter benutten.

Welke slag ervaar je als de zwaarste slag? Is dat ondanks je specialiteit toch de vlinderslag?
Vlinderslag is de zwaarste slag. Al vind ik schoolslag ook een zware slag dit omdat ik deze zeer slecht beheers.


De kloof tussen Nederland en de internationale top is enorm groot aangezien je veel titels nationaal heb gehaald.
Train je om de internationale top te behalen veel in het buitenland? of kan je in Nederland ook het niveau halen ondanks de geringe tegenstand.

Het is zeker mogelijk om de internationale top te behalen als je alleen traint. Trainen doe je vooral samen met een coach.
Echter is het wel fijn om af en toe met iemand mee te trainen. Gelukkig zijn er bij PSV/NZE meerdere vlinderslag zwemmers waarmee ik de zware sets kan zwemmen.

We trainen met de nationale selectie regelmatig in het buitenland. Echter hebben we dan een bad voor ons zelf en trainen we dan nog met alleen maar Nederlanders. De trainingen in het buitenland zijn gemakkelijker om dat je op dat moment alleen met je sport bezig bent, je eten staat klaar geen werk / school.

Is er naast zwemmen een andere sport die je graag professioneel zou willen bedrijven als je dat zou kunnen?
Ik kan slecht omgaan met een bal dus alle balsporten vallen af. Ook moet je vaak bij deze sporten jong instromen om de top te willen behalen. Als ik een andere sport zou kiezen denk ik aan roeien. Dit is een sport waar je ouder mee kan starten. Zeker als je een goede conditie hebt.

Kun je je brood verdienen met de zwemsport?
Zo nee, wat doe je naast zwemmen?

Helaas moet ik geld meebrengen om te kunnen zwemmen. Met dank aan mijn ouders en mijn vriendin kan ik mijn zwemsport beoefenen.
Het is mogelijk om een Stipendium (Topsporters salaris) te krijgen. Helaas moet je daarvoor 5e op een EK worden en was ik afgelopen winter 6e met de estafette.
Naast het zwemmen ben ik bezig met een studie Mediatechnologie. Op dit moment zit ik in het laatste jaar en doe ik mijn best zo spoedig mogelijk af te studeren.

Wat zijn je verwachtingen voor het Europees kampioenschap korte baan in Helsinki?
Verwachtingen zijn op dit moment nog moeilijk uit te spreken aangezien het seizoen pas net gestart is en ik nog geen wedstrijden gezwommen heb.
Wel heb ik doelen opgesteld. Zo wil ik graag het Nationaal record op de 50 vlinderslag verbeteren. Ik moet dan 7 100e van een seconde van mijn persoonlijk record af zwemmen. (23,56).


Bastiaan heeft per 1 oktober een andere coach, namelijk ex-zwemmer Marcel Wouda. Onder zijn leiding hoopt hij zich voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking te plaatsen.

Bastiaan heeft een eigen website die hij bijhoudt. Zie hier.

Submitter:  Bron: FOK!