Todt haalt uit naar Renault

Het lijkt er op dat de straf, die Fernando Alonso kreeg na afloop van de kwalificatie voor de Italiaanse Grand Prix, zich gaat ontpoppen als een heuse mediastrijd. Als gevolg van het hinderen van Felipe Massa werd de Spanjaard vijf startplaatsen naar achteren gezet, iets wat het team van Renault in het verkeerde keelgat schoot.

Teambaas Flavio Briatore vond de uitspraak teveel invloed hebben op de stand in het kampioenschap en hij vergeleek de beslissing met het Italiaanse voetbalschandaal. Dit schoot de FIA weer in het verkeerde keelgat, en het dreigt nu om een onderzoek in te stellen. Inmiddels heeft Briatore zijn excuses aangeboden, maar nu opent de teambaas van Ferrari, Jean Todt, de aanval op Alonso.

Alonso zei gisteren dat hij de Formule 1 niet langer als een officiële sport ziet. Daarnaast uitte hij beschuldigingen naar de wedstrijdleiding en de FIA dat ze de race manipuleerde. Todt heeft nu gezegd dat de wereldkampioen nu eens een beslissing moet accepteren, in plaats van er tegen in te gaan.

"Als we terug kijken dan is het vaak genoeg voorgekomen dat ik niet blij ben, niet dezelfde beslissingen deelde, niet blij was over het uiteindelijke resultaat. Maar we hebben altijd gezegd dat we het zullen accepteren, want zo lang je in deze zakenwereld zit, zal je moeten accepteren dat je een overkoepelende organisatie hebt, dat je mensen hebt die oordelen, dat je wedstrijdleidingen heb zoals in iedere andere sport," aldus Todt.

De Fransman wilde niet de namen van Briatore en Alonso noemen, maar sprak liever over het gehele plaatje in het algemeen. "Ik wil me daar niet inmengen, want ik vind het nogal oneerlijk om dit soort commentaar te leveren. Ik vind het jammer voor Felipe om geen enkel punt te scoren omdat hij vanaf een vierde positie begon, terwijl hij op pole had kunnen staan. We zullen het nooit weten. We hebben dat geaccepteerd, dat is racen."