EK onder-21: Zeges Frankrijk, Servië

Poule A van het EK onder-21 ligt nog helemaal open. Toch lijkt Frankrijk zeker van de laatste vier, terwijl gastland Portugal de uitschakeling nadrukkelijk in de ogen kijkt.

Frankrijk leverde een knappe prestatie door Duitsland met 3-0 terug te wijzen. Beide coaches voerden een aantal wisselingen door; logisch gezien het drukke speelschema. Zo belandde Nando Rafael op de bank en begon Peter Niemeyer wél bij de Duitsers. Onze Oosterburen kwamen het beste uit de startblokken, zonder dat dit tot mogelijkheden leidde. Naarmate de eerste helft vorderde ging Frankrijk heersen. Met snel positiespel werd die Mannschaft naar achteren gedrukt. Bij het scheiden van de markt voor rust schoot Florent Sinama-Pongolle een vrije trap binnen, na een lichte aanraking.

Het tempo in de tweede bedrijf lag een stuk lager, wellicht vanwege de hitte. Niets bleef over van het vroege Duitse elan en Frankrijk voetbalde het duel rustig uit. Yohann Gouffran – op zijn twintigste verjaardag – en Antonio Mavuba legden de eindstand vast. De laatste goal was overigens prachtig: de aanvoerder stuurde twee opponenten het bos in en rondde koel af.

’s Avonds won Servië en Montenegro met 2-0 van Portugal. Opnieuw verdedigden de Serviërs uitmuntend, al kregen Lourenço en Hugo Almeida kansen. Met enig fortuin pakte Servië de voorsprong: Zé Castro passeerde per abuis zijn eigen doelman. Halverwege de tweede helft zag Semedo de rode kaart wegens het neerhalen van een gebroken tegenstander. Nenad Milijas miste de hierop toegekende strafschop, maar nog geen minuut later trof Branislav Ivanovic koppend doel.