Schumacher wint opnieuw Giro-rit

Stefan Schumacher heeft de achttiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Duitser won zijn tweede etappe door de snelste te zijn van een kopgroep van vijf. In de top van het klassement veranderde niets.

De 18e etappe van de Giro d'Italia ging van Sillian naar Gemona del Friuli over 210 kilometer. Het beloofde geen zware etappe te worden, maar er moest wel het nodige klimwerk verricht worden.

De aanvallers roken al snel hun kans, zo probeerden Bruseghin, Bettini en zelfs Ullrich het om weg te komen. De laatste twee worden snel gegrepen, Lopez Garcia, José Ivan Gutierrez, Wegelius en Schumacher konden aansluiten bij de Italiaan waardoor er vijf leiders vooruit reden. Op de Passo di Crone Carnico was de voorsprong ruim een minuut. Ondertussen was Gadret gevallen in het peloton, de sterk rijdende Fransman brak zijn sleutelbeen en moest opgeven.

Het verschil tussen de koplopers en het peloton liep snel op tot ongeveer zeven minuten. Toen vond Phonak, de ploeg van de nummer twee in het klassement, José Enrique Gutierrez, het genoeg. De Zwitserse ploeg ging de achtervolging inzetten. Op dertig kilometer van de meet is het verschil met de leiders gezakt tot vijf minuten. Op de tweede klim van de dag, de Sammardenchia, een muur van nog geen twee kilometer, moest Di Luca al snel lossen uit het peloton. Het tempo lag vrij hoog, waardoor de leiders moesten vrezen voor hun ontsnapping. Op 25 kilometer van de meet was het gat nog slechts drie minuten.

Het peloton aarzelde wat in de afdaling, waardoor de voorsprong zeker niet afnam. Phonak nam nog even het heft in handen, maar toen het gat rond de drie minuten bleef op 15 kilometer bleek dat de winnaar bij de vijf vooraan gezocht moest worden. Op tien kilometer volgde nog een klimmetje van twee kilometer. Toen deze begon ging David Lopez gelijk demarreren uit de kopgroep. Niemand kon volgen, maar het gat werd niet snel groter. Schumacher kon in de afdaling van deze klim aansluiten bij Lopez. Niet veel later volgde nog een kort klimmetje. Lopez en Schumacher begonnen daaraan met acht seconden op de drie achtervolgers. Het peloton had daar nog steeds drie minuten achterstand.

Op dit laatste klimmetje bracht Bruseghin de boel weer samen. Toen iedereen samenkwam ging Ivan Gutierrez meteen door. Bruseghin en Schumacher, en later Wegelius, konden volgen. Lopez kwam in de afdaling terug met nog vier kilometer voor de boeg. De Spanjaard ging meteen alleen door, maar ook dit was niet de definitieve beslissing, want de vijf zaten op ruim twee kilometer weer bij elkaar. Ook Wegelius waagde het op zijn eentje, maar hij strandde op 800 meter van de eindstreep. Bruseghin was de eerste die de sprint aanging, dat was net te vroeg omdat Schumacher nog over hem heen kon komen. De Duitser won daarmee zijn twee etappe van deze Giro. Gutierrez werd derde. De sprint van het peloton om de zesde plaats werd op een kleine drie minuten gewonnen door Bettini. De Italiaan pakte daarmee de paarse trui terug van Basso. Basso hield zonder problemen de roze trui om zijn schouders.

Uitslag 18e etappe Giro d'Italia

PlaatsRennerPloegTijd
1S. SchumacherGerolsteiner5.31.33
2M. BruseghinLamprez.t.
3J. I. GutierrezIlles Balearsz.t.
4D. LopezEuskaltel0.02
5C. WegeliusLiquigas0.07

Klassement na 18e etappe Giro d'Italia

PlaatsRennerPloegTijd
1I. BassoCSC73.30.47
2J. E. GutierrezPhonak5.43
3G. SimoniSaunier Duval10.34
4P. SavoldelliDiscovery Channel10.58
5F. PellizottiLiquigas12.30