'Namen van 200 renners na dopingrazzia'

De Spaanse politie heeft bij een grootscheepse zoektocht naar doping fiches gevonden met daarop 200 namen van renners. Het betreft behalve Spaanse ook buitenlandse renners, voornamelijk rijdend voor Spaanse ploegen, aldus de Spaanse krant El Pais.

Volgens de Spaanse krant staan vrijwel alle bekende Spaanse renners op de fiches, uitgezonderd Alejandro Valverde, de leider in de Pro-Tour. Ook zijn een aantal renners gefilmd, nadat er camera's werden geplaatst voor de deur van een appartement, waar er bloed zou worden afgetapt.

Verder zou de Spaanse politie bij diverse huiszoekingen duizenden verboden middelen hebben gevonden, zoals EPO en groeihormonen. Het dopingonderzoek, dat al in februari startte, vond eerder al bloedzakjes en naalden in hotels waar renners hadden verbleven. De manager van de Spaanse ploeg Liberty-Seguros, Manolo Saiz, werd eerder deze week al opgepakt, maar werd na verhoor vrijgelaten.

Update:

De sponsor Liberty Seguros van het gelijknamige team Liberty-Seguros heeft zich teruggetrokken als hoofdsponsor van het team. De verzekeringsmaatschappij kwam tot dit besluit nadat vijf ploegleden werden aangehouden in verband met de grootschalige dopingzaak. Voor de ploeg rijden onder andere Alexandre Vinokourov, Joseba Beloki en de Nederlander Koen de Kort.