Basso deelt nieuwe mokerslag uit

Ivan Basso heeft op indrukwekkende wijze de zestiende Girorit gewonnen. De roze truidrager deelde opnieuw een oorvijg uit aan de concurrentie, ditmaal op de Monte Bondone.

Om 12.55 uur begonnen de renners - zonder Rik Verbrugghe - aan het eerste deel van een vijfluik door het hooggebergte. De rit van vandaag was méér dan een voorgerecht, want de streep lag op de Monte Bondone, een col van 1.650 meter hoogte met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 procent. Ook de aanloop naar de zeventien kilometer lange slotklim was verre van vlak, met onder andere de lastige Passo D’Ampola.

Anders dan de voorbije dagen begon de etappe zonder vuurwerk. Pas na 34 kilometer (al na ruim één uur koers) was de eerste aanval: Miguel Angel Rubiano Chavez waagde een poging. De 21-jarige Colombiaan van Panaria kreeg geen gezelschap en begon aan een lange solotocht. Rubiano’s maximale voorsprong bedroeg een kleine vijf minuten. In het peloton bepaalden CSC en Saunier Duval het tempo, zonder daarbij te jagen.

De rit brandde pas los op de Monte Bondone. Rubiano was op dat moment al ingerekend, na een solo van 112 kilometer. De CSC-trein nam het heft in handen en achterin moesten ze bij bosjes lossen. Door het hoge tempo was de aanvalslust niet hoog, al plaatste José Serpa een demarrage. De Zuid-Amerikaan waaide snel terug. Op ruim tien kilometer van de finish ging Leonardo Piepoli zich op kop zetten van de groep der favorieten. Prompt konden Paolo Savoldelli, Danilo Di Luca en Damiano Cunego het niet meer bijbenen.

Een coupe van het Saunier Duval duo Simoni/Piepoli leidde de volgende afvalrace in. Uiteindelijk bleven alleen Basso en Simoni over. Daarachter vonden Piepoli en Gutierrez elkaar in de achtervolging. Gibo kon nog geen kilometer volgen bij Basso en moest snel passen. De roze truidrager imponeerde: binnen een mum van tijd had hij enkele honderden meters. Zijn ritzege kwam geen moment in gevaar. Op bijna anderhalve minuut bolde Simoni als tweede over de meet. De tweevoudig eindwinnaar heeft uitstekende papieren om in Milaan het podium te halen, vooral doordat Savoldelli vandaag veel terrein prijsgaf.

Morgen staat de nu al historische etappe naar de Krohnplatz op het programma. De laatste vijf kilometer vinden plaats op een grindpad. Enkele stroken hebben een stijgingspercentage van boven de twintig procent. Manager Patrick Lefèvre van Quick-Step is duidelijk niet te spreken over het parcours: ”Eigenlijk zouden de renners fuck you moeten zeggen en afstappen aan de voet van de klim.”


Giro d’Italia – 16e etappe – Rovato – Trento (Monte Bondone):

PlaatsRennerPloegTijd
1I. BassoCSC4.51.30
2G. SimoniSaunier Duval1.26
3L. Piepoli Saunier Duval1.37
4J.E. GutierrezPhonak1.37
5J. GadretAG2R2.41
6J. Perez CuapioPanaria2.45
7W. BelliSelle Italia3.12
8F. PellizottiLiquigas3.30
9G. CarusoLiberty Seguros3.30
10D. LopezEuskaltel3.30


Klassement:

PlaatsRennerPloegTijd
1I. BassoCSC64.35.17
2J. E. GutierrezPhonak5.24
3P. SavoldelliDiscovery Channel9.17
4G. SimoniSaunier Duval9.34
5W. BelliSelle Italia11.07

Submitter:  Bron: FOK!