Gebrselassie valt werelduurrecord aan in Hengelo

Haile Gebrselassie doet op zondag 28 mei tijdens de FBK Games in Hengelo een poging om het werelduurrecord te verbeteren. Momenteel is dat record met 21.101 meter in handen van de Mexicaan Arturo Barrios. De Zuid-Amerikaan onttroonde daarmee in 1991 de Nederlander Jos Hermens als recordhouder.

De terugkeer van Gebrselassie op de baan is verrassend te noemen. Na de Olympische Spelen van 2004 in Athene name de Ethiopiër, tweevoudig olympisch kampioen op de 10.000 meter, afscheid van de baanatletiek. Hij richt zich tegenwoordig op de marathon. Zondag eindigde hij teleurstellend als negende tijdens de marathonin Londen.

Voor de organisatoren van de FBK Games is de komst van Gebrselassie een leuke opsteker. "Hij heeft enorme drang naar records en dit heeft hij nog niet in zijn bezit. Haile wilde graag het uurrecord lopen en dan het liefst in Hengelo. Aanvankelijk was het niet de bedoeling dit onderdeel op ons programma te zetten, maar als je zo'n aanbod krijgt van iemand die veel voor de FBK Games heeft betekend, is het de moeite waard een en ander om te zetten. Oslo wilde hem ook graag hebben, maar Haile wilde het in Hengelo proberen," aldus directeur Fedde Zwanenburg van de organisatie.