Mateschitz: "Achter top drie is alles 2e keus"

Dieter Mateschitz is momenteel bezig om coureurs te bekijken voor het seizoen 2007. David Coulthard lijkt als enige zeker te zijn van een stoeltje bij Red Bull Racing. Mateschitz eist dit jaar prestaties van Christian Klien.

Na twee matige races van Klien komt zijn baas en landgenoot met ongezouten kritiek op de coureur. “We hebben twee sterke coureurs nodig. David haalde vorig jaar 24 punten, tegenover negen voor Klien. Hoewel Christian vier races niet heeft gereden is dat te weinig”, aldus Mateschitz tegenover Autosport. “Van een jonge coureur verwachten wij dat hij net zo snel is als David. Het doel van Felipe Massa is om net zo snel te zijn als Michael Schumacher en Nico Rosberg moet Mark Webber verslaan, op zijn laatst in het tweede jaar.”

“Als we vijftig miljoen dollar in een windtunnel, Ferrari motoren en Adrian Newey investeren om de wagen een seconde sneller te maken, dan kunnen we niet hebben dat een van onze coureurs diezelfde seconde laat liggen ten opzichte van de andere. We weten allemaal hoe snel David Coulthard kan zijn als hij gemotiveerd is. Hij wil dolgraag weer met een wagen van Newey aan de start verschijnen.”

De Oostenrijker vindt Michael Schumacher, Fernando Alonso en Kimi Räikkönen topcoureurs, alles daaronder noemt hij tweede garnituur. “Ons doel is om voor langere termijn een of meer van onze ‘opleidings’ coureurs onder de vier beste rijders ter wereld te krijgen. Of Klien, Liuzzi of Speed aan dit profiel zullen voldoen? Het is nog te vroeg om daar en oordeel over te vellen. Maar we hebben ook nog Ammermüller, Edwards en Jani. Sebastian Vettel is voor twee jaar aan BMW uitgeleend.”

Alleen over DC is de Red Bull-baas te spreken: “Hij kan erg snel zijn als hij volledig gemotiveerd is en hij is erop gebrand om nog eenmaal in een Newey auto te rijden.”