Merckx soleert in Dauphiné naar zege

Axel Merckx heeft in de Dauphiné Libéré de vijfde etappe, over 219 kilometer van Vaison-la-Romaine naar Grenoble, gewonnen. De Belg bekroonde een solovlucht van 120 kilometer. Inigo Landaluze, die eveneens de hele dag in de aanval was, neemt de leiderstrui over van Levi Leipheimer.

Het wielerpeloton nam vandaag een collectieve snipperdag. De vijfde etappe, die ging over twee cols van de 4e categorie, twee van de 3e en twee van de 2e, nam het wielergilde erg gemakkelijk op. Met een zwaar weekend in de Dauphiné, en vooral de naderende Ronde van Frankrijk, in het achterhoofd kregen de aanvallers vrij spel.

Na veertig kilometer vormden zich dan ook snel een kopgroep van dertien renners: Aerst, Mazzoleni, Chavanel, Mourey, Hushovd, Noval, Tombak, Chavanel, Flecha, Merckx, Bossoni, Casero, Portal en Landaluze. Laatstgenoemde was, op 4.30 van leider Leipheimer, de best geplaatste renner in het klassement.

Echt lang vormde het gezelschap echter niet de kop van de wedstrijd. Nog voor de beklimming van de Grimone, col van de 2e categorie, koos Merckx alleen het hazenpad. Het wielerpeloton dat op de automatische piloot reed, kreeg binnen een mum van tijd de rekening gepresenteerd: een achterstand van dertien minuten.

Vooraan was er wel reactie. Landaluze en Mazzoleni zetten gezamenlijk de achtervolging in op de Belgische koploper. Maar zonder succes, want na een solovlucht van maar liefst 120 kilometer kwam Merckx alleen in Grenoble aan. Inigo Landaluze werd op 2.15 van de Belg tweede.

Doordat het peloton pas na negen minuten de eindstreep passeerde nam de Baskische klimmer van Euskatel de gele leiderstrui over van de Amerikaan Levi Leipheimer, die in de slotkilometer van de vijfde etappe nog ten val kwam. Maar het peloton, met alle favorieten, wachtte op de leider.

Uitslag vijfde etappe:
1 Axel Merckx (Bel) 219 km in 5u15'01"
2 Inigo Landaluze (Spa) op 2'15"
3 Benjamin Noval (Spa) op 5'45"
4 Eddy Mazzoleni (Ita) z.t.
5 Paolo Bossoni (Ita) op 6'15"

Klassement na vijf etappes:
1 Inigo Landaluze (Spa) 20u41'15"
2 Axel Merckx (Bel) op 2'32"
3 Levi Leipheimer (Vst) op 2'51"
4 Lance Armstrong (Vst) op 3'12"
5 Alexandre Vinokourov (Kaz) op 3'17"