Verhagen roept Iraanse vertegenwoordiger op matje

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) laat vandaag de zaakgelastigde van Iran in Den Haag opnieuw op het matje komen. Verhagen doet dat omdat er volgens hem dit weekeinde opnieuw excessief geweld is gebruikt in het land. Dat heeft de minister gisteravond gezegd in een reactie op de manier waarop het volledige corps diplomatique in Teheran op de staatstelevisie werd uitgefoeterd.

Nederland heeft vorige week, net als veel ander westerse landen, protest aangetekend over het verloop van de verkiezingen in Iran. Verhagen ontbood toen de zaakgelastigde ook al. Hij sprak zijn zorg uit over hoe er met een Nederlandse journalist werd omgegaan, over fraude bij de verkiezingen en het gebruik van excessief geweld.

De zaakgelastigde ontkende toen dat er sprake was van geweld. Volgens hem moet Nederland zich niet bemoeien met een interne aangelegenheid, memoreerde Verhagen zondag. "Je verwacht niet dat je wordt uitgefoeterd als je je zorgen uitspreekt."

Op de vraag of Nederland het voorstel van PVV-er Geert Wilders moet uitvoeren, antwoordde Verhagen negatief. Wilders vindt dat het kabinet de relaties met het land in het Midden-Oosten moet verbreken, zolang "het regime de oppositie daar neerslaat en doodt". "Dan hebben we helemaal geen ogen en oren meer in dat land", aldus Verhagen.

De zaakgelastigde zal worden ontvangen door een hoge ambtenaar van het ministerie. Verhagen maakt momenteel een reis in Syrië, Israël en de Palestijnse gebieden.