Chavez wil vriendschap met Obama

De Venezolaanse president Hugo Chavez en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama hebben elkaar gisteren voor het eerst de hand geschud. Chavez zei tijdens de korte ontmoeting vrienden te willen zijn met Obama.

De ontmoeting had plaats aan het begin van een driedaagse top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Trinidad en Tobago. Chavez zei in het Spaans: "Ik heb acht jaar geleden Bush gegroet met deze hand: Ik wil je vriend zijn", aldus een verklaring van het presidentieel kantoor. Obama bedankte hem in het Engels.

Chavez toonde zich de afgelopen jaren een fervent criticus van de Verenigde Staten en dan vooral van de voormalige president George W. Bush. Volgens Chavez hebben de Amerikanen geprobeerd hem uit het zadel te werken en staan ze vrede in Latijns-Amerika in de weg.

Na de ontmoeting zei Chavez nog: "We hebben elkaar als heren de hand geschud." Hij meldde ook meer heil te zien in Obama dan in zijn voorganger. "President Obama is een intelligente man, anders dan zijn voorganger." Chavez noemde Bush eerder een dronkenlap en duivel.